Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse koninklijke familie neemt afscheid van Ari Behn

3 januari 2020 · Leestijd 3 min

Tijdens een emotionele uitvaartdienst heeft de Noorse koninklijke familie vrijdagmiddag in de Dom van Oslo afscheid genomen van Ari Behn, de voormalige echtgenoot van prinses Märtha Louise. Dochter Maud Angelica hield tijdens de anderhalf uur durende plechtigheid in de volle kathedraal een ontroerende toespraak.

Toespraak_Maud_uitvaart_Ari_Behn.jpg

De oudste kleindochter van koning Harald en koningin Sonja vertelde in haar afscheidsrede hoezeer haar vader haar held was, naar wie ze opkeek en van wie ze veel hield.

"Toen ik bang was voor de monsters onder mijn bed, zei je dat je voor me zou zorgen. Je was mijn held. Ik hou zoveel van je. Ik heb je nodig in mijn leven. We dachten dat je hier zou zijn om ons naar het altaar te brengen als we gaan trouwen", zei Maud in tranen.

"Dat je zou zien wat we met ons leven doen, wat voor mensen we worden. Dat je onze artistieke verbetering, onze manier van rijden, make-up of onze toekomstige kinderen zou zien. Maar dat is niet zo. Je besloot eerder te vertrekken."

Lees verder onder de foto.

Ze had zo graag nog één keer afscheid kunnen nemen van haar vader, die op eerste kerstdag zelf besloot om uit het leven te stappen. "We zouden willen dat we je nog een laatste knuffel konden geven. We houden van je papa", zei Maud (16) mede namens haar zussen Leah (14) en Emma (11).

De drie meisjes en hun moeder Märtha Louise hadden allemaal een roze detail in de kleding, omdat dat de lievelingskleur van Ari was. Gezamenlijk legden ze bloemen op de witte kist, die door Maud was voorzien van een zelf getekend en ingelijst portret van haar vader. Dezelfde tekening sierde ook de liturgie van de uitvaartdienst.

Lees verder onder de foto's.

Familie_draagt_kist_Ari_Behn.jpg

Behalve Maud hielden ook Ari's ouders, broer en zus een toespraak. Aan het einde van de plechtigheid werd de kist de kerk uitgedragen door onder anderen kroonprins Haakon.

De rest van de familie, leden van de Noorse regering en prins Daniel van Zweden en prinses Laurentien - peettante van Leah - volgden naar buiten, waar een lijkauto klaar stond. Honderden mensen hadden zich daar ook verzameld om Ari Behn een laatste groet te brengen.

Op verzoek van de familie van Ari Behn stond de dienst open voor iedereen die erbij wilde zijn. Dat betekende dat zich vrijdagmorgen om zes uur al de eerste mensen bij de kerk meldden om verzekerd te zijn van een plekje. Toen de deuren van de Dom om twaalf uur opengingen stond er een lange rij en de kerkbanken waren tot de laatste plaats bezet.

Bron: ANP / TV2.no

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--