Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse prinses Märtha Louise legt officiële functies neer

8 november 2022 · Leestijd 2 min

De Noorse prinses Märtha Louise heeft haar officiële functies voor het Noorse koningshuis neergelegd. Dat maakte het Noorse hof dinsdagochtend bekend. De prinses kwam tot die beslissing na overleg met haar vader koning Harald en andere familieleden.

De stap betekent onder meer dat de dochter van koning Harald geen beschermvrouwe meer is van diverse organisaties. De organisaties die Märtha Louise onder haar hoede had, zullen onder andere leden van de Noorse koninklijke familie worden verdeeld.

De 51-jarige Märtha Louise wil duidelijker onderscheid maken tussen haar eigen zakelijke activiteiten en haar relatie tot het Noorse koningshuis, zo valt te lezen in de verklaring die dinsdag is gedeeld. Eerder werd daarom al besloten dat ze bij zakelijke activiteiten niet de titel van prinses gebruikt of op sociale media verwijst naar leden van de Noorse koninklijke familie. Nu is besloten dat ook haar verloofde dat niet mag doen.

Ophef en de sjamaan

In het verleden was het feit dat Märtha Louise haar titel voor haar commerciële zaken gebruikte onderwerp van discussie binnen het koningshuis. Zo ontstond er bijvoorbeeld ophef in Noorwegen over de tour 'De prinses en de sjamaan' die zij ondernam met haar Amerikaanse partner Durek Verrett, met wie zij inmiddels verloofd is.

Märtha Louise en Durak Verrett

Koning Harald heeft besloten dat Märtha Louise haar titel wel mag behouden. Wanneer zij trouwt met Verrett zal hij ook onderdeel worden van de koninklijke familie. Maar hij zal dan geen titel krijgen. Ondanks dat Märtha Louise haar functies neerlegt, zullen zij en haar partner wel familiegerelateerde bijeenkomsten zoals verjaardagen bijwonen. Ook zullen zij aanwezig zijn bij bepaalde grote sportevenementen die de koninklijke familie traditioneel samen bijwoont.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--