Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse royals vieren nationale feestdag

17 mei 2023 · Leestijd 2 min

De Noren vieren vandaag hun nationale feestdag. Vanmorgen zwaaiden kroonprins Haakon, zijn vrouw Mette-Marit en hun zoon Sverre Magnus naar een passerende kinderoptocht in hun woonplaats Skaugum. Daarna voegden ze zich bij koning Harald en koningin Sonja in Oslo.

Het hele land staat op 17 mei stil bij het tekenen van de grondwet in 1814. Een feest voor iedereen, waarbij vooral kinderen een hoofdrol spelen. Veel inwoners van het land dragen vrolijk gekleurde klederdracht. Bij de optocht in Skaugum verschenen ook Haakon en Mette-Marit voor traditionele Noorse kledij. Sverre Magnus had een donker pak aangetrokken.

Feestdag Noorwegen Skaugum

Ingrid Alexandra afwezig

Anders dan vorig jaar was Ingrid Alexandra, de dochter van Haakon en Mette-Marit, niet van de partij. Zij ontbreekt vanwege de zogeheten 'Russetid', waarmee scholieren in Noorwegen het einde van hun middelbareschooltijd vieren.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Haakon Mette-Marit optocht
Optocht royals Noorwegen

De familie reed daarna naar Oslo, waar ze – samen met koning Harald en koningin Sonja – opnieuw een stoet kinderen voorbij zagen komen. De koninklijke familie begroette de kinderen vanaf het balkon van het koninklijk paleis. 

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--