Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NRC: 'Overheid betaalt dubbel voor onderhoud paleizen'

9 september 2019 · Leestijd 2 min

De rijksoverheid betaalt al ruim 30 jaar vergoedingen aan het koningshuis voor het onderhoud van de paleisinventarissen. Deze zijn echter al die tijd al op kosten van de staat onderhouden. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

Het zou gaan om vrijwel de complete inboedels van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. De vergoeding die de koning kreeg bleef ongewijzigd toen de Rijksoverheid de inventarissen tussen 1982 en 2009 overnam van de Oranjes, samen met de plicht die te onderhouden. Over deze miljoenentransacties werd het parlement nooit geïnformeerd, aldus de krant.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt tegen de krant dat de "discussie over de inrichting van de paleizen minder zichtbaar is geweest". Een reden daarvoor wil de RVD desgevraagd niet geven.

Tweede Kamer

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over deze gegevens. GroenLinks-politica Nevin Özütok spreekt van een "schimmige deal" die "leidt tot dubbele inkomsten koningshuis. Ik vraag de minister-president naar de kamer voor uitleg." Ook coalitiepartij D66 wil uitleg. "Klinkt heel dubieus", twittert Kamerlid Joost Sneller.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Rutte

Premier Mark Rutte heeft niet het idee dat iets niet in de haak is met de manier waarop wordt betaald voor de inventaris van de paleizen van de koninklijke familie. Dat zei hij maandag in reactie op onderzoek van dagblad NRC.

Rutte erkent dat de financiering "verschrikkelijk ingewikkeld" is. "Maar het lijkt allemaal te kloppen." Hij vindt echter niet dat er precies moet worden uitgezocht hoe de vork in de steel zit. "Ik heb niet het idee dat dat nodig is."

Bron: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--