Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onderzoek naar dubieuze rol van vader koning Felipe

8 juni 2020 · Leestijd 2 min

Het Spaanse hooggerechtshof gaat onderzoeken of er is geknoeid bij contracten voor de verkoop van de 'hogesnelheidstrein van de woestijn' in Saudi-Arabië, waar mogelijk ook ex-koning Juan Carlos bij betrokken zou zijn.

Het hof heeft het onderzoek naar eventuele corruptie overgenomen van een ander orgaan van justitie, omdat 'emeritus koning', Juan Carlos in de zaak is opgedoken en hij sinds juni 2014 geen onschendbaarheid meer geniet als staatshoofd.

Er was al een onderzoek naar onregelmatigheden rond de verkoop van Spaanse hogesnelheidstreinen. Het contract kwam in 2011 rond. De treinen rijden op de in 2018 geopende 450 kilometer lange spoorlijn die Mekka en Medina via Djedda verbindt. Dat onderzoek is nu overgedragen aan het hooggerechtshof, meldden Spaanse media maandag.

Distantie

De inmiddels 82-jarige Juan Carlos heeft bijna veertig jaar geregeerd. In 2014 deed hij om gezondheidsredenen afstand van de troon ten gunste van zijn zoon Felipe. Juan Carlos had altijd goede betrekkingen met de Saudische koninklijke familie al-Saud en zou daar meerdere contracten voor Spanje uit hebben gesleept.

Het is niet bekendgemaakt of de voormalige vorst mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Wel is eerder gemeld dat Saudi-Arabië circa 100.000 euro zou hebben gestuurd, dat via Panama op een rekening van een fonds van Juan Carlos in Zwitserland terechtgekomen is. In Zwitserland wordt dat ook onderzocht.

In maart nam koning Felipe plotseling afstand van zijn vader, stopte hij een jaarlijkse toelage en legde hij vast een deel van de erfenis niet te kunnen accepteren.

Felipe en Letizia

Koning Felipe bracht maandag samen met zijn echtgenote koningin Letizia een bezoek aan het High Performance Center in Madrid. In het sportcentrum namen ze een kijkje bij onder meer turnoefeningen, dansles en een badmintontraining. Ook spraken ze met een aantal sporters.

Aan het einde van het bezoek werd er buiten op de trimbaan bij het sportcentrum een groepsfoto gemaakt, waarbij zowel de koning en koningin als alle aanwezige sporters keurig op 1,5 meter afstand van elkaar poseerden.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--