Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onderzoek naar koloniale verleden van Britse koninklijke paleizen

28 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Een Britse organisatie die zes koninklijke paleizen beheert, gaat onderzoek doen naar de relatie tussen de gebouwen en slavernij. Lucy Worsley van Historic Royal Palaces (HRP) kondigde in The Times aan dat "de tijd is aangebroken" om het koloniale verleden te bestuderen, omdat die verhalen vaak niet bekend zijn.

Worsley zal onder meer het verleden van Kensington Palace, de officiële verblijfplaats van prins William en zijn vrouw Catherine, onder de loep nemen en onderzoeken of het is aangeschaft met geld verdiend door slavernij. "De tijd is gekomen. We lopen achter. We hebben het niet goed genoeg gedaan," zei Worsley.

In het interview verwijst de historica naar een recent onderzoek van een andere Britse organisatie, The National Trust. Die monumentenbeheerder onderzocht de relatie tussen slavernij en zijn eigendommen, zoals het huis van de voormalige Britse premier Winston Churchill. Daaruit bleek dat 93 van de eigendommen inderdaad banden hebben met slavernij.

Stadhouder Willem

Een standbeeld van Willem III in de tuinen van Kensington Palace.
Een standbeeld van Willem III in de tuinen van Kensington Palace.

Kensington Palace heeft een link met de koninklijke Stuart-dynastie uit de zeventiende eeuw. De Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje, die later William III van Engeland werd, kocht het paleis samen met zijn vrouw koningin Maria II in 1689. Willem III werd datzelfde jaar een van de eigenaren van de Royal African Company, een handelsorganisatie die geld verdiende aan de slavenhandel. De koning kreeg zijn aandelen van slavenhandelaar Edward Colston. Diens standbeeld werd afgelopen juni in het water gegooid tijdens protesten in Bristol tegen racisme.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--