Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ongemakkelijk bezoek voor koning Felipe

5 september 2020 · Leestijd 2 min

De Spaanse koning Felipe heeft vrijdag in het Zarzuela-paleis ongemakkelijk bezoek gehad. Dat meenden althans de Spaanse media over de protocollaire ontvangst van de nieuwe procureur-generaal van staat, Dolores Delgado. Deze voormalige minister van Justitie kwam haar jaarverslag aanbieden, vooruitlopend op de door koning Felipe maandag in het Hooggerechtshof te verrichten officiële opening van het gerechtelijk jaar.

KingFelipe.jpg

Dat het voor de koning ongemakkelijk zou zijn, concludeerden de media uit het feit dat Delgado eerder dit jaar een formeel en voorlopig onderzoek heeft ingesteld om te zien of er aanwijzingen zijn van vermeende misdaden begaan door koning-emeritus Juan Carlos na zijn troonsafstand in juni 2014.

Juan Carlos zou geld hebben ontvangen voor zijn bemiddeling bij het binnenhalen van contracten voor de bouw van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië, maar onduidelijk is hoe dat is gegaan, of er geldstromen waren na zijn aftreden en wat zijn rol precies was. Ook in Zwitserland, waar het geld aanvankelijk terechtkwam, loopt een juridisch onderzoek. De Zwitsers worden daarbij anders dan hun Spaanse collega's niet gehinderd door de onschendbaarheid die tot zijn aftreden in Spanje voor de koning gold.

Lees verder onder de foto's.

Dolores_Delgado.jpg

Delicate taak

Delgado heeft de delicate taak gegeven aan een speciale kamer van het Hooggerechtshof, met naar eigen zeggen officieren van justitie van "de hoogste categorie en met grote specialisatie" gezien de "technische complexiteit en institutionele betekenis" van het onderzoek. Als leider van het onderzoek koos ze de in economische misdrijven goed ingevoerde Juan Ignacio Campos.

Dat gegeven zette spanning op de ontmoeting tussen Felipe en Dolores Delgado, die elkaar maandag opnieuw tegenkomen bij de vanwege de coronamaatregelen versoberde openingsplechtigheid.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--