Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onrust in Parijs over komst van moordende Saudische kroonprins

28 juli 2022 · Leestijd 3 min

De Franse president Emmanuel Macron dineert donderdagavond in Parijs met de Saudische kroonprins en feitelijke machthebber Mohammed bin Salman al-Saud, ook wel MBS genoemd.

Het is het eerste bezoek van de kroonprins aan West-Europa sinds de moord in 2018 op een Saudische journalist, Jamal Khashoggi. Die werd gepleegd in een consulaat van het koninkrijk in Turkije. Hij werd vermoord door een groep uit Saudi-Arabië overgevlogen daders en algemeen wordt aangenomen dat de Saudische geheime dienst en de kroonprins zelf achter de moord zitten.

Een aantal parlementariërs en mensenrechtengroepen in Frankrijk hebben daarom geprotesteerd tegen het bezoek van MBS. Twee mensenrechtenorganisaties hebben donderdag in Parijs aangifte gedaan en stellen dat Bin Salman al-Saud medeplichtig is aan marteling en ontvoering in verband met de moord op Khashoggi in 2018. Ze betogen dat hij wel kan worden vervolgd, omdat hij niet de onschendbaarheid van een staatshoofd zou genieten. Zijn vader, koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, is het staatshoofd.

De kroonprins werd sinds de moord gemeden op het internationale toneel, maar de fractieleider van de regeringscoalitie van Macron, Aurore Bergé, zei dat "de president mensen moet kunnen ontvangen die feitelijk zijn gesprekspartners zijn, in het bijzonder met het oog op de oorlog in Oekraïne en op de grote problemen die we met energie hebben". Volgens Bergé gaat het om een "noodzakelijke dialoog die Frankrijk met alle Golfstaten moet voeren en dat is dus ook met de leider van Saudi-Arabië".

Château Louis XIV

Bin Salman al-Saud is weer onder de wereldleiders van wie er velen bij hem op aandringen snel meer olie te leveren. Het koninkrijk is de grootste olie-exporteur ter wereld. Macron bezocht in december Jeddah en sprak daar ook al met de kroonprins. Twee weken terug was de Amerikaanse president Joe Biden op bezoek in Saudi-Arabië. Het koninkrijk wordt in het Westen behalve als belangrijke olieleverancier ook gezien als goede en trouwe klant voor de wapenindustrie en een belangrijke partner in het beleid tegenover Iran.

De kroonprins is woensdagavond in Frankrijk gearriveerd en is naar zijn kasteel vlakbij Parijs gegaan. Het staat in Louveciennes, circa 8 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Parijs. Het heet Château Louis XIV. Het is qua uiterlijk een pompeus koninklijk kasteel uit de zeventiende eeuw, maar het is de jaren 2008-2011 verrezen. Het werd gebouwd op initiatief van de in Libanon geboren zakenman en projectontwikkelaar Emad Khashoggi, een neef van de vermoorde journalist. Het chateau beslaat 7000 vierkante meter en wordt omringd door circa 20 hectare aan tuinen. De kroonprins kocht het in 2015 naar verluidt voor 275 miljoen euro en het zou de duurste woning ter wereld zijn.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--