Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ook in België komt een einde aan majesteitsschennis

28 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Wie de Belgische koning Filip beledigt, hoeft niet langer te vrezen voor een lange gevangenisstraf. Het negentiende-eeuwse verbod op majesteitsschennis gaat in tegen de grondwet, heeft de hoogste Belgische rechter geoordeeld.

Er is geen goede reden om de goede naam van de koning beter te beschermen dan die van andere burgers, bepaalde het Grondwettelijk Hof van België donderdag. Het verbod beperkt daardoor ten onrechte de vrijheid van meningsuiting.

Nederland schrapte een soortgelijke wet vorig jaar al. Ook in veel andere Europese landen staat op het beledigen van het staatshoofd geen zwaardere straf meer dan op het beledigen van een ander. Maar in België was dat nog wel zo. Overtreders van het verbod kunnen er een boete en zes maanden tot drie jaar cel krijgen. Het gebeurt niet vaak, maar in 2007 verdween nog iemand voor het vergrijp achter de tralies, meldt VRT Nieuws.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--