Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op dit bedrag kan prinses Amalia in 2021 rekenen

14 september 2020 · Leestijd 2 min

Prinses Amalia ontvangt eind volgend jaar een uitkering van in totaal 111.000 euro. Dat is te lezen uit de begroting van het Huis van de Koning die dinsdag is ingediend bij het parlement. Het bedrag is iets hoger dan de raming van een jaar geleden.

Prinses Amalia krijgt dat geld als 'vermoedelijke opvolger van de koning' omdat ze op 7 december 2021 achttien jaar wordt en dan meerderjarig is. In 2022 krijgt ze volgens de huidige raming zo'n 1,5 miljoen euro. De uitkering bestaat uit twee delen: persoonlijk inkomen en uitgaven voor personeel en materieel. Voor volgend jaar december is de verdeling 20.000 euro inkomen en 91.000 euro voor de tweede component.

Vanaf haar verjaardag zijn er vier leden van het Koninklijk Huis die geld krijgen van de staat. Behalve Amalia zijn dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, als voormalig staatshoofd. De overige leden van het Koninklijk Huis, onder wie prins Constantijn en prinses Margriet, krijgen geen uitkering.

Gemopper

In het parlement is de afgelopen jaren telkens wanneer de hoogte van de toelage voor de toekomstige koningin ter sprake kwam flink gemopperd. De verwachting is dat bij de behandeling van de begroting van het Huis van de Koning, die valt onder de portefeuille van de minister-president als minister van Algemene Zaken, ook dit keer tegengesputterd zal worden.

Dat Amalia recht heeft op geld is vastgelegd in de Grondwet. De bedragen en systematiek zijn vastgesteld in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis.

Bron: ANP / Foto: © RVD - Martijn Beekman

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--