Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ophef in Luxemburg over groothertog Henri

31 december 2020 · Leestijd 2 min

Groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg hebben de afgelopen dagen ladingen kritiek over zich heen gekregen omdat ze met kerst op vakantie zijn gegaan naar hun nieuwe vakantie-appartement in de Zuid-Franse badplaats Biarritz.

Op sociale media en in de kranten wordt het paar verweten geen goed voorbeeld te geven nu de nationale coronamaatregelen vragen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Er is in het groothertogdom zelfs een avondklok van kracht. Premier Xavier Bettel heeft woensdag op RTL Luxemburg de vakantiereis verdedigd. Hij zag "geen enkel probleem".

Er is immers ook geen negatief reisadvies, anders dan bijvoorbeeld in Nederland. Bovendien staat de groothertog in dagelijks contact met het paleis om zijn taken te kunnen blijven uitvoeren. Dat bleek ook wel want op 24 december ondertekende hij in Biarritz het besluit tot aanvullende coronamaatregelen. Daardoor kwam zijn buitenlands verblijf ook aan het licht.

Vakantiewoning

Het groothertogelijk paar had in de zomer ook al kritiek gekregen op een buitenlandse vakantie, deels ook in Biarritz waar ze een nieuw onderkomen hebben gekocht. De ophef in Luxemburg doet denken aan de commotie die in Nederland ontstond toen het koninklijk gezin aan het begin van de herfstvakantie met het regeringsvliegtuig naar de vakantiewoning in Griekenland vertrok.

Volgens de regels was dat toegestaan, maar minister-president Mark Rutte had net enkele dagen eerder alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Willem-Alexander keerde een dag later terug en betuigde via een videoboodschap zijn spijt over de reis.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--