Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Opnieuw corruptieonderzoek naar Juan Carlos

4 november 2020 · Leestijd 2 min

Er loopt een nieuw corruptieonderzoek naar de gepensioneerde koning Juan Carlos, melden Spaanse media. De Spaanse procureur-generaal Dolores Delgado heeft het parket van de aanklager tegen corruptie en georganiseerde misdaad opdracht gegeven de bevindingen daarvan onmiddellijk te sturen naar de Tweede Onderzoekskamer van het Hooggerechtshof, dat de financiële handel van de koning al bekijkt.

Het tweede onderzoek richt zich op het mogelijk witwassen van geld en het ontduiken van belastingen. Deze strafbare feiten zouden zich hebben afgespeeld na de troonswisseling in 2014 en daarmee na het opheffen van zijn onschendbaarheid.

Juan Carlos zou dit keer wel vervolgd kunnen worden, anders dan voor het vermoeden van omkoping en corruptie bij het verwerven van een contract voor een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Dat was voor 2014 en de speciale onderzoeksrechter van het Hooggerechtshof kwam vorige week al tot de conclusie dat de koning daarvoor niet kan worden aangepakt.

Het tweede onderzoek zou al enige maanden lopen en er wordt onder meer gekeken naar creditcards die door de koning zijn gebruikt. Deze zouden niet op zijn naam staan, maar er zouden wel enorme bedragen mee zijn gemoeid. De herkomst van die bedragen is niet bekend.

Door het Hooggerechtshof in te schakelen wil de procureur-generaal ook voorkomen dat er voortdurend uit het onderzoek wordt gelekt naar media, hetgeen in Spanje vaak en veel voorkomt. Door een lek kwam het onderzoek ook aan het licht.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--