Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto-overzicht: Oranjes op de Waddeneilanden

9 mei 2023 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag en woensdag een streekbezoek aan Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het gebied is al jaren een geliefde vakantiebestemming. Het mag een voorrecht zijn om hier te wonen, het brengt ook grote uitdagingen met zich mee. Ook hierin zal het koningspaar zich verdiepen op de Wadden, die eerder hoog bezoek kregen.

Koningin Juliana 

In 1967 brachten koningin Juliana en prins Bernhard ook een tweedaags bezoek aan het gebied, waar ze de Friese Waddeneilanden bezochten: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Een van de vervoermiddelen van koningin en prins was 'De Groene Draeck', het privéjacht van de familie. 

Lees verder onder de foto's.

Juliana_Bernhard_Wadden
ANP-313387830
ANP-313382113
Bernhard_Wadden

Twee jaar later, in de zomer van 1969, bracht koningin Juliana een bezoekje aan het eiland Texel. Daar maakte zij onder meer een wandeling door de Dennenbossen. Juliana bracht de nacht door op haar koninklijk jacht de Piet Hein. 

Lees verder onder de foto's. 

ANP-371945007
ANP-371945009

Koningin Beatrix

In 1993 vierden koningin Beatrix, prins Claus en andere leden van de koninklijke familie Koninginnedag op het vasteland in Sneek, maar ook op het Waddeneiland Vlieland. 

Lees verder onder de foto's.

Beatrix_Wadden_afscheid_Koegelwieck
ANP-301847809
Beatrix_Koninginnedag_Vlieland
ANP-300921812

Koning Willem-Alexander 

Wist je dat Willem-Alexander, toen nog kroonprins, zijn toenmalige vriendin Yolande Adriaansens voorstelde aan zijn opa Bernhard, op het eiland Texel? De kennismaking vond plaats in de lente van 1989. 

Lees verder onder de foto.

ANP-300938649

Een jaar nadat hij koning werd, bracht Willem-Alexander een bezoek aan Texel. Daar opende hij het nieuwe Zeewiercentrum. In het centrum wordt onderzocht wat de ecologische gevolgen zijn van het aanleggen van zeewiervelden in de Noordzee. 

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander_Texel_2014
Willem-Alexander_Texel_2014
Willem-Alexander_Texel_2014

In 2019 bracht koning Willem-Alexander een verrassingsbezoek aan Terschelling. De koning bezocht onder meer de reddingmaatschappij KNRM tijdens dit bezoek in het kader van 'Samen Doen'. Een project om mensen te betrekken bij de lokale gemeenschap en economie.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander_Terschelling_reddingboot
Willem_Alexander_Terschelling_helikopter

Koningin Máxima 

Tenslotte was koningin Máxima in 2020 op Texel. Het was een bezoek in coronatijd dat in het teken stond van de problemen die het toerisme en de horeca op het eiland hiervan ondervonden. De koningin probeerde alle betrokkenen een hart onder de riem te steken.  

Lees verder onder de foto's.

Máxima_Texel_veerboot
Máxima_Texel_werkbezoek
Máxima_Texel_2020

Streekbezoek

Het bezoek begint dinsdag op Texel, waar een bezoek aan een museum, een schapenboerderij en een strandpaviljoen op het programma staan. Diezelfde dag nog bezoekt het koningspaar Vlieland en Terschelling. Woensdag wordt het bezoek aan dit eiland afgrond en gaat de trip verder naar Ameland en Schiermonnikoog. Lees hier meer over het programma van het werkbezoek.

RVD/ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--