Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oranje-jaaroverzicht: wat was de rode draad in de pandemie?

24 december 2020 · Leestijd 3 min

De maker van het NOS Oranje-jaaroverzicht dat zaterdagavond wordt uitgezonden op NPO 2 had dit jaar geen moeite om een rode draad te vinden voor de activiteiten van de koninklijke familie. Het thema stond zowel voor de Oranjes zelf als voor de uitzending eigenlijk in april al vast: de coronapandemie en alles wat daarmee te maken heeft.

In het overzicht rijgt het koningspaar het ene coronabezoek aan het andere, van ziekenhuis naar teststraat, van videovergadering naar theatervoorstelling met dertig man én anderhalve meter afstand. Maar al die betrokkenheid en medeleven, kwam in oktober in een ander daglicht te staan door de vakantietrip naar Griekenland. In het programma becommentarieert Kysia Hekster deze "kras op het koninklijk blazoen".

Het ruim een half uur durende programma brengt echter ook in herinnering dat het jaar 2020 in een geheel andere toonsoort begon. Na de frivoliteiten van de gebruikelijke wintersportvakantie in Lech was er een belangrijk staatsbezoek aan Indonesië. Achteraf ook het enige staatsbezoek in het coronajaar. Niet zonder reden was de visite gepland in het jaar dat Indonesië de 75e verjaardag van de onafhankelijkheid vierde. De koning maakte namens Nederland excuses voor de excessen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

Nieuwe normaal

Dat het staatshoofd dit deed, maakte het zo bijzonder, legt hoogleraar Gert Oostindie uit, ook al was de boodschap niet geheel nieuw. Vanuit Sumatra stapten koning en koningin vrijwel meteen in een Nederland in zogenoemde 'intelligente lockdown' en het 'nieuwe normaal', al weigerde de koning dat zo te noemen. Het is hoogstens 'tijdelijk normaal' benadrukte hij bij diverse gelegenheden, in de hoop en verwachting dat het échte normaal weer een keer terugkeert.

Afwijkend was in dat opzicht de Dodenherdenking op 4 mei op de lege Dam in Amsterdam. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, deelt met presentator Astrid Kersseboom haar indrukken van de nu al historische toespraak van koning Willem-Alexander. Daarin sneed hij onder meer het 'wegkijken' aan van zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina bij het leed dat de Joden werd aangedaan.

De focus in het programma van Etienne Glebbeek ligt zoals altijd op het koningspaar. Maar door de alternatieve 'thuiseditie' van Koningsdag komen de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook nadrukkelijker in beeld en vanwege de rol van sociale media krijgt zelfs gravin Eloise, de veelbesproken dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, aandacht.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--