Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vieren de royals oud en nieuw?

31 december 2023 · Leestijd 3 min

Champagne, oliebollen en aftellen naar twaalf uur ’s nachts: zo ziet oudejaarsavond voor veel mensen eruit. Of dat voor de Oranjes ook zo is? We weten eigenlijk niet zo veel over hoe de Nederlandse koninklijke familie de laatste avond van het jaar doorbrengt.

Wat we wél weten is dat het koninklijk gezin lange tijd het ene jaar de periode van kerst en oud en nieuw in Nederland waren en het andere jaar naar Argentinië reisden, het land waar Máxima is opgegroeid. De laatste jaarwisseling was het gezin in Argentinië. Op nieuwjaarsdag meldden de koning, koningin en de drie prinsessen zich op de receptie van camping Relmu Lafken, 25 kilometer ten zuiden van Bariloche. Ze kwamen er niet kamperen, maar brachten de dag door in het natuurgebied dat bij de camping hoort. Omdat het gezin vorig jaar in Argentinië was, ligt het in de lijn der verwachting dat de koning en koningin dit jaar oud en nieuw dichter bij huis zullen vieren.

Lees verder onder de foto. 

Proost! Prins Willem-Alexander en Máxima heffen het glas tijdens het regeringsdiner in de Ridderzaal in Den Haag. De Nederlandse regering bood het aanstaande paar een diner aan ter gelegenheid van hun voorgenomen huwelijk (2002).
Proost! Prins Willem-Alexander en Máxima heffen het glas tijdens het regeringsdiner in de Ridderzaal in Den Haag. De Nederlandse regering bood het aanstaande paar een diner aan ter gelegenheid van hun voorgenomen huwelijk (2002).

Zo gaan de Britse royals het jaar uit

Lange tijd brachten de Britse royals traditiegetrouw de kerstdagen en de jaarwisseling door op Sandringham. Maar de coronapandemie maakte een einde aan het gezamenlijke kerst- en oud en nieuwviering. Inmiddels zijn de Windsors met de kerstdagen weer samen, maar het lijkt erop alsof voor oud en nieuw iedereen zijn eigen plannen maakt. Koning Charles en koningin Camilla blijven echter vasthouden aan Sandringham. Of ze het laat gaan maken met oud en nieuw? Dat is onbekend. Maar vorig jaar liepen ze de volgende ochtend samen lachend naar de kerk.

Lees verder onder de foto. 

Charles en Camilla proosten in Munchen
Charles en Camilla proosten tijdens een bezoek aan München in 2019.

Nieuwjaarstoespraak in Denemarken en Noorwegen

De Deense koningin Margrethe heeft in ieder geval één belangrijke afspraak op oudejaarsavond: om 18:00 houdt ze haar nieuwjaarstoespraak die rechtstreeks wordt uitgezonden op de Deense televisie. Een dag later staat haar eerste verplichting van 2024 al in de agenda: de nieuwjaarsontvangst in het Christian VII Paleis in Amalienborg.

Lees verder onder de foto. 

Koningin-Margrethe-nieuwjaarsontvangst-2023

Ook de Noorse koning Harald spreekt op oudejaarsavond een nieuwjaarsrede uit, maar hij neemt de toespraak al eerder op, zodat hij de jaarwisseling ongestoord met koningin Sonja kan doorbrengen.

Lees verder onder de foto. 

Koning_Harald_van_Noorwegen.jpg

Twaalf druiven eten

In Spanje is het een gebruik om als de klok twaalf uur slaat, twaalf druiven te eten. En de kans is groot dat ook koning Felipe en zijn gezin deze traditie in ere houden. De afgelopen jaarwisseling bracht koning Felipe niet met zijn vrouw en dochters door. De Spaanse koning reisde ‘s nachts naar Brazilië voor de inauguratie van president Lula da Silva op nieuwjaarsdag en zijn vliegtuig vertrok om twee uur in de nacht. Dit jaar viert het Spaanse koninklijk gezin oud en nieuw hopelijk wél met elkaar.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--