Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Parodietoespraak van Channel 4 over koningin Elizabeth gaat te ver

30 december 2020 · Leestijd 2 min

De Britse mediawaakhond Ofcom heeft ruim 200 klachten binnengekregen over de deepfake-kersttoespraak van koningin Elizabeth op Channel 4. Dat meldt de BBC dinsdag.

Op eerste kerstdag werd op de zender een satirische kersttoespraak van de Queen uitgezonden, tegelijk met haar officiële - en echte - kerstrede die op andere Britse kanalen als de BBC, ITV en SkyNews te zien was. In de Channel 4-uitzending zei een deepfake-versie van Elizabeth onder meer dat ze blij was "dat Channel 4 mij de kans geeft om te zeggen wat ik wil, zonder dat iemand de woorden in mijn mond legt."

Om het optreden van de nep-Queen kon echter niet iedereen lachen. Sommige kijkers noemen de uitzending "respectloos" en spreken van "een slechte smaak" van Channel 4. "De koningin heeft een moeilijk jaar gehad en om hier een nationale grap van te maken is smakeloos."

Reacties

In een reactie zegt Channel 4 dat het "heel duidelijk is" dat het filmpje een parodie is en dat kijkers "ongetwijfeld" wisten dat het niet echt was. "Echter, hoewel het filmpje grappig bedoeld is, heeft het een zeer belangrijke boodschap over vertrouwen en het gemak waarmee misleidende informatie gedeeld en verspreid kan worden."

Ofcom bevestigt dat het in totaal 214 klachten heeft gehad over het deepfake-filmpje. De mediawaakhond zegt ook dat hij gaat kijken of er een onderzoek ingesteld moet worden. Het aantal klachten over dit filmpje valt echter in het niet bij de 18.600 die de BBC heeft gekregen over racistische opmerkingen en de 3800 over "strijdlustige" interviews van presentator Piers Morgan.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--