Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Partijen stellen Kamervragen naar aanleiding van boek Amalia

28 september 2021 · Leestijd 2 min

Kroonprinses Amalia moet ook de kroon kunnen bestijgen als zij met iemand van hetzelfde geslacht wil trouwen. Dat stellen VVD en D66 in Kamervragen aan demissionair premier Mark Rutte. Op dit moment is het regeringsstandpunt dat Amalia als zij gay blijkt te zijn, afstand moet doen van de troon.

De partijen stellen de vragen naar aanleiding van het boek Amalia, de plicht roept van politicus Peter Rehwinkel. In het boek wordt de stelling besproken wat er met de monarchie zou gebeuren als Amalia op iemand van hetzelfde geslacht zou vallen. De regering-Kok stelde in 2000, toen de wet voor de invoering van het homohuwelijk werd aangenomen, dat koningschap erfelijk is en dat er uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht geen troonopvolger zou kunnen voortkomen.

VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude en D66-parlementariër Joost Sneller willen nu de demissionaire regering vragen dit standpunt te herzien. Zij vinden dat dit standpunt niet bij de "normen en waarden anno 2021" past. De Tweede Kamer bespreekt de begroting van het koningshuis over twee weken. De Kamerleden willen dat demissionair premier Rutte de vragen voor die tijd beantwoordt.

Geen belemmering

Ook de PvdA stelde vragen naar aanleiding van het boek. De sociaal-democraten vragen Rutte of "in een moderne constitutionele monarchie, wettige nakomelingen ook voort zouden moeten kunnen komen uit adoptie, donatie of IVF met draagmoederschap". Homobelangenorganisatie COC laat maandag weten geen commentaar te geven uit respect voor de privacy van Amalia.

GroenLinks zegt dat "iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En in ons land is het burgerlijk huwelijk al heel lang voor iedereen opengesteld. Als dit zou gelden voor een troonopvolger zien wij daar geen belemmering in."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--