Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Provincie: Gelderland, de city of life sciences Wageningen

9 mei 2020 · Leestijd 2 min

Kunsthistoricus Paul Rem reist voor ons stad en land af om alle koninklijke hoogtepunten in de provincies op te zoeken. Deze week is Paul weer in de provincie Gelderland, in Wageningen. Hier is de Wageningen University & Research.

In 2018 is koning Willem-Alexander aanwezig bij de viering van 100 jaar Wageningen University & Research. In 1918 krijgt deze school de universitaire status en daar is prins Hendrik bij, de overgrootvader van de koning.

Ondanks universitaire status heet deze school tot 1986 de Landbouwhogeschool. Het is koningin Wilhelmina die in 1935 de nieuwe aula van de Landbouwhogeschool opent. Haar man, prins Hendrik, is in 1934 overleden en ze is daarom in opvallend wit. Dat komt doordat ze in de rouw is en dat was bij haar en prins Hendrik niet zwart, maar wit.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Wageningen in 2013 tijdens het provinciebezoek aan Gelderland.
Willem-Alexander en Máxima bezoeken Wageningen in 2013 tijdens het provinciebezoek aan Gelderland.

Koningin Willem-Alexander en koningin Maxima deden Wageningen aan tijdens hun bezoeken aan de provincies. Dat was in 2013. Koningin Juliana en prins Bernhard deden hetzelfde, maar dan in 1950.

Prins Willem-Alexander opent in 2001 drie nieuwe testfaciliteiten in het MARIN te Wageningen.
Prins Willem-Alexander opent in 2001 drie nieuwe testfaciliteiten in het MARIN te Wageningen.

In Wageningen bevindt zich ook het MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland. Dit is een belangrijk instituut voor de maritieme industrie en de marine. Vroeger was de naam: Scheepsbouwkundig Proefstation. In 1960 krijgt het instituut bezoek van koningin Juliana en zij krijgt een demonstratie van scheepsmodellen die worden getest. In 2001 opende prins Willem-Alexander drie nieuwe testfaciliteiten in het instituut.

Koningin Juliana in 1961 bij de opening van het Instituut voor Landbouwhuishoudkunde.
Koningin Juliana in 1961 bij de opening van het Instituut voor Landbouwhuishoudkunde.

In 1961 opent koningin Juliana hier in Wageningen het gebouw van het Instituut voor Landbouwhuishoudkunde. Hier doen specialisten en studenten wetenschappelijk onderzoek om “de huisvrouw te helpen in het doolhof van de huishoudkunde”. 

In de jaren ’70 werd het instituut alweer opgeheven. Maar er komt altijd wel weer iets anders voor in de plaats. Zoals het FrieslandCampina Innovation Centre. In 2013 geopend door koningin Maxima. Hier doet men onderzoek naar gezonde én lekkere voeding.

Volgende week kun je weer genieten van een nieuwe aflevering 'Paul & de Provincie'. Kijk zaterdag 16 mei naar Blauw Bloed om 19:50 uur op NPO 2. Bekijk voor nu hieronder het item van afgelopen zaterdag terug!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--