Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Provincie: Noord-Brabant, de innovatieve stad Eindhoven

18 april 2020 · Leestijd 2 min

Kunsthistoricus Paul Rem reist voor ons stad en land af om alle koninklijke hoogtepunten in de provincies op te zoeken. We reizen door naar de vierde provincie in de serie: Noord-Brabant. Paul is in Eindhoven, de stad van techniek en innovatie.

filip-eindhoven-TU.jpg

Eindhoven wordt bij inkomende staatsbezoeken nog wel eens aangedaan. In 2016 was het koning Filip van België die de campus van de Technische Universiteit bezocht. 

Deze campus werd in 1957 geopend door koningin Juliana. Zij sprak de woorden: "De techniek is de moderne molensteen voor ons dagelijks brood". 

In 2001 maakte Máxima Zorreguieta een treinritje naar Eindhoven. De stad maakte onderdeel uit van de reeks kennismakingsbezoeken om Nederland beter te leren kennen.

Prinses Juliana en Bernhard in 1936.
Prinses Juliana en Bernhard in 1936.

In 1936 plaatste prins Bernhard, die destijds net verloofd was met Juliana, de eerste steen voor de bouw van de Sterrenwacht in Eindhoven. Het was een geschenk van Anton Philips. Inmiddels is het een Rijksmonument. 

wilhelmina-eindhoven-1945.jpg

Koningin Wilhelmina bezocht in 1945 het huidige Van Abbemuseum. Dit gebouw was na de bevrijding van Zuid-Nederland het tijdelijke hoofdkwartier van de Nederlandse Inlichtingendienst. 

ANP-310734030.jpg

Enkele jaren later, in 1964, bezochten koningin Juliana en prins Bernhard samen met koning Olaf van Noorwegen het Van Abbemuseum in Eindhoven. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Eindhoven na Rotterdam de stad met de meeste oorlogsschade. Het centrum van Eindhoven bestaat daardoor uit voornamelijk wederopbouw-architectuur. Het stadhuis van Eindhoven is hier een goed voorbeeld van. In 1969 opende koningin Juliana het door Jan van der Laan ontworpen gebouw. 

Volgende week kun je weer genieten van een nieuwe aflevering 'Paul & de Provincie'. Kijk zaterdag 25 april naar Blauw Bloed om 19:55 uur op NPO 2. Bekijk voor nu hieronder het item van afgelopen zaterdag terug!

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--