Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de provincie: Noord-Holland

6 maart 2021 · Leestijd 2 min

Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, reist voor ons stad en land af om enkele koninklijke bezoeken in de Nederlandse provincies uit te lichten. Deze week is Paul te vinden in Noord-Holland en het daarbijbehorende Texel.

Juliana

Koningin Juliana brengt een bezoek aan Texel naar aanleiding van de watersnoodramp van 1953.
Koningin Juliana brengt een bezoek aan Texel naar aanleiding van de watersnoodramp van 1953.

Paul blikt bijna 70 jaar terug in de tijd, naar de watersnoodramp op 1 februari 1953. Koningin Juliana bezoekt op Texel de plek van de doorbraak. Dit doet ze op 13 februari, bijna twee weken na de ramp. Het bezoek levert deze iconische foto op van Juliana met kaplaarzen.

Beatrix

Beatrix in 2003 op Texel.
Beatrix in 2003 op Texel.

Koningin Beatrix is ook meerdere keren op Texel geweest. Ze was hier in 1998 en 2003. Ze bezoekt dan onder andere het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). 

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander was op Texel in 2014, hij was toen bijna een jaar koning. Hij bezocht hier het zeewier-centrum (NIOZ). Paul praat met Marc van Rijselberghe, eigenaar van het Zilt Proefbedrijf.

Verzilting betekent dat er steeds meer zout in het grondwater komt te zitten. Door deze verzilting wordt landbouw verpest, omdat deze vaak niet tegen zout water kan. De missie van Zilt Proefbedrijf is om gewassen te creëren die een hogere zouttolerantie hebben.

Marc vertelt de koning destijds over zijn project over de verzilting van aardappelen. "Ik heb de koning verteld dat ik een aardappel-terrorist ben," aldus een lachende Marc. "Tijdens mijn project heb ik gekeken hoeveel zout aardappelen aankunnen. Ik heb toen een aardappelsoort ontdekt die heel lekker wordt als deze zout water krijgt. Bij deze aardappel kun je niet met mest werken, dat werkt niet met zout. We moesten dus iets anders verzinnen. Zo kwamen we uit bij zeewier en dit geeft de aardappel ook nog een extra lekker smaakje."

Na de aardappelen is Marc ook nog met wortelen en andere planten begonnen. "Dit alles heb ik de koning ook verteld en hij vond dat erg interessant. Door zijn bezoek hebben we ook internationale bekendheid gekregen."

Lees verder onder de foto's.

Máxima

In mei 2020 komt koningin Máxima naar Texel. Het bezoek staat in het teken van het schokeffect van de corona-maatregelen. Ze spreekt met burgemeesters, ondernemers en een huisarts over de vraag hoe het de waddeneilanden vergaat. 

In de video hieronder vertelt Marc van Rijselberghe wat hij de koning vertelde tijdens het bezoek aan zijn bedrijf.

Volgende week bezoekt Paul een andere provincie. Hij reist af naar Friesland!

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--