Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de provincie: Overijssel

20 maart 2021 · Leestijd 2 min

Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, reist voor ons stad en land af om enkele koninklijke bezoeken in de Nederlandse provincies uit te lichten. Deze week is Paul te vinden in Overijssel!

Paul brengt een bezoek aan de provinciehoofdstad Zwolle.

Koningsdag

In 2016 werd in Zwolle koningsdag gevierd.

Wilhelmina

In mei 1921 bezoeken koningin Wilhelmina en prins Hendrik Zwolle. Er is een optocht voor ze georganiseerd en het paar kijkt toe vanuit een open raam. De trots van Zwolle trekt aan ze voorbij.

Juliana 1949

In 1949 brachten koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek aan de hoofdstad van Overijssel. Ze werden hier getrakteerd op een taart van bakkerij Lindeboom. De gehele taart was maar liefst 24 kilo en de bakker had er een maand overgedaan om de taart maken. Er gingen onder andere 16 kilo marsepein en 80 eieren in. De taart gaat mee naar Soestdijk.

Het miljoenste huis

Juliana is in 1962 ook in Zwolle. Ze viert hier dan het miljoenste huis dat gebouwd is na de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog was er een grote geboortegolf en daardoor was er grote woningnood. Dit kwam ook doordat er vergrijzing begon op te treden en mensen daardoor langer in eigen huis bleven wonen. Koningin Juliana gaat tijdens de opening van het miljoenste huis onder andere op bezoek bij de bewoners. Daarna is er ook een optocht georganiseerd die laat zien wat voor grote operatie het is om een miljoen huizen te bouwen.

Benieuwd hoe de feestelijke dag ter ere van het miljoenste huis eruitzag? Bekijk hieronder de video van het polygoonjournaal!

Volgende week bezoekt Paul een andere provincie. Hij reist af naar Groningen!

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--