Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Provincie: Utrecht, koninklijke huwelijken en dopen

16 mei 2020 · Leestijd 2 min

Kunsthistoricus Paul Rem reist voor ons stad en land af om alle koninklijke hoogtepunten in de provincies op te zoeken. Voor de laatste aflevering van de serie is Paul in de provincie Utrecht. In de Domkerk in de stad Utrecht hebben veel koninklijke dopen en huwelijken plaatsgevonden.

In de Domkerk in Utrecht vonden verschillende heugelijke gebeurtenissen plaats. Zo trouwden hier prins Bernhard Jr. met Annette Sekrève. Het huwelijk wordt ingezegend door dominee Anne van der Meiden. Wie ervan opkeek dat een gospelkoor optrad bij de huwelijksdienst van prins Harry en Meghan Markle, dat gebeurde al in 2000 bij dit huwelijk!

Lees verder onder de foto's.

ANP-300889724.jpg

Er zijn verschillende leden van het koninklijk huis in de Domkerk gedoopt. In 1947 is prinses Marijke hier gedoopt. 

Prins Friso wordt gedoopt.
Prins Friso wordt gedoopt.

Ruim 20 jaar later was het de beurt aan prins Friso. In 1968 wordt de tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus door dominee Henk Kater gedoopt in de Domkerk.

Lees verder onder de foto.

Het is zaterdag 21 februari 1970. Het dagblad ‘De Waarheid’ van die dag weet te melden dat er tientallen Grieken bij de Domkerk demonsteren tegen het Griekse kolonelsbewind én tegen koning Constantijn. De spreekkoren scanderen leuzen als ‘Wat doet de koning? Niets!’ en ‘Griekenland vrij’. Tegen de auto van prinses Margriet wordt een pot oranje verf gegooid.

In de kerk worden prinsen Constantijn en Bernhard Jr. tegelijk gedoopt. 

Lees verder onder de foto's.

In 1975 wordt in de Domkerk het huwelijk ingezegend van prinses Christina met de heer Jorge Guillermo. Samen krijgen ze drie kinderen: Bernardo, Juliana en Nicolás. In 1994 wordt de scheiding aangevraagd.

Lees verder onder de foto's.

Tot slot: een van de laatste publieke optredens van koningin Beatrix. 11 april 2013. De koningin heeft samen met prins Willem-Alexander en prinses Maxima in de Domkerk een concert bijgewoond. Later ontsteekt de koningin symbolisch - daar vanaf het balkon van het academiegebouw – de verlichting van de Domtoren. En ze krijgt een staande ovatie. In Utrecht.

Bekijk voor nu hieronder het item van afgelopen zaterdag terug! Tot ziens in de provincie!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--