Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Provincie: Zuid-Holland, koninklijke bezoeken aan Leiden

28 maart 2020 · Leestijd 2 min

Kunsthistoricus Paul Rem reist voor ons stad en land af om alle koninklijke hoogtepunten in de provincies op te zoeken. Voor het tweede deel in de provincie Zuid-Holland blikt Paul terug op koninklijke bezoeken aan de stad Leiden.

Leiden heeft een rijke gescheidenis aan koninklijke bezoeken. Dit keer bespreekt Paul de leukste bezoeken van de royals aan de stad Leiden.

Het Leidens Ontzet

Op 3 oktober 1574 wordt Leiden bevrijd van de Spaanse bezetter. De geuzen deelden wit brood en haring uit aan de hongerlijdende bewoners van de stad. De bevrijding wordt nog ieder jaar gevierd. In 1974 bezoeken Juliana, Bernhard en Beatrix het Leidens Ontzet. Koningin Juliana poseert voor de fotografen terwijl zij een hap neemt van een haring. 

Verlovingsdiner Margriet en Pieter

margriet-pieter-verlovingsdiner.jpg

Het museum De Lakenhal heeft voor prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven een bijzondere betekenis. Voor de verloving van het stel bood de regering in 1967 een diner aan in het museum.

willemalexander-lakenhal.jpg

In 2019 heropende koning Willem-Alexander het gerenoveerde museum.

Koninginnedag 2000

koninginnedag-2000-leiden.jpg

Koningin Beatrix en een deel van de koninklijke familie bezochten in 2000 de gemeentes Katwijk en Leiden voor de viering van Koninginnedag. Helaas regende het tijdens de rondvaart door de Leidse grachten. 

Akihito en Michiko in Leiden

japan-leiden.jpg

In hetzelfde jaar vindt er een inkomend staatsbezoek van de Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko plaats. Samen met het stel bezoekt koningin Beatrix de stad Leiden. Bij een wandeling over de Rapenburg maakt het keizerlijk paar een praatje met studenten. Een uniek beeld, want in Japan zou een spontaan praatje met "burgers" niet zo snel plaatsvinden. 

Hortus Botanicus

maxima-hortus-botanicus.jpg

Máxima bezoekt in 2013 de net gerenoveerde Hortus Botanicus in Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland. Bij het bezoek krijgt de koningin een bijzonder boeket met vleesetende planten aangeboden. 

Volgende week kun je weer genieten van een nieuwe aflevering 'Paul & de Provincie'. Kijk zaterdag 4 april naar Blauw Bloed om 19:55 uur op NPO 2. Bekijk voor nu hieronder het item van afgelopen zaterdag terug!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--