Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pieter van Vollenhoven pleit voor onafhankelijk onderzoek naar de coronacrisis

1 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Er moet een onafhankelijk onderzoek naar de coronacrisis komen als die ten einde is. Die oproep deed Pieter van Vollenhoven in een online toespraak die hij vorige week hield bij het congres 'Grip op de Crisis'.

De echtgenoot van prinses Margriet benadrukt in zijn toespraak dat er op het onderzoek geen tijdsdruk mag staan, en iedereen vrijuit moet kunnen spreken. Want, zo zegt van Vollenhoven, het beantwoorden van de schuldvraag mag nooit belangrijker zijn dan het achterhalen van de waarheid. Van Vollenhoven hield zijn speech op 23 september tijdens het congres 'Grip op Crisis', dat werd georganiseerd door SVDC, een adviesbureau in crisisbeheersing.

Ook vindt van Vollenhoven dat het RIVM een zelfstandig agentschap moet worden, in plaats van een onderdeel van de overheid wat het nu is. Er is wel een wet aangenomen dat de onderzoeken van het RIVM altijd gepubliceerd worden, maar voor nog meer onafhankelijkheid van het kennisinstituut zou het volgens van Vollenhoven beter zijn als het helemaal zelfstandig gaat functioneren.

Falend toezicht

Verder maakt van Vollenhoven zich als het om veiligheid gaat druk over falend toezicht en gesjoemel met regels, waardoor goed onafhankelijk onderzoek tegengewerkt wordt. Dat moet volgens hem bestreden worden met een kritische onafhankelijke waakhond. Er moet vaker door een ‘veiligheidsbril’ gekeken worden, in plaats van door een ‘economische bril’, vindt hij. Ook hoopt hij dat de verschillende inspecties die de overheid kent onafhankelijk worden, en dat de Tweede Kamer hierover gaat debatteren.

Premier Mark Rutte kreeg alle complimenten van Van Vollenhoven in de speech. Volgens hem mag Nederland zichzelf gelukkig prijzen met de minister-president. “Bij een crisis ervaar je hoe belangrijk het is om te mogen beschikken over een minister-president met veel politieke ervaring en een grote kennis van zaken", stelt van Vollenhoven in zijn 12 minuten durende speech. Volgens hem weet Rutte boven te partijen te blijven en met zijn aanpak en houding veel mensen aan zich te binden.  

Onderzoek en veiligheid is een onderwerp dat Van Vollenhoven na aan het hart ligt. Van 2005 tot 2011 was hij voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat onafhankelijk onderzoek doet naar rampen. Zo onderzocht de raad de Schipholbrand en de ramp met de vlucht MH17. Ook schreef Van Vollenhoven het boek 'Oproep van een waakhond' , waarin hij oproept tot een Nationale Veiligheidsinspectie.

Bekijk de hele toespraak in de video bovenaan dit artikel.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--