Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Politie grijpt in bij protest hotel Thaise koning

30 juli 2020 · Leestijd 2 min

Duitse en Thaise activisten willen het verblijf van koning Vajiralongkorn in Beieren zo onaangenaam mogelijk maken. "We willen hem het plezier ontnemen en hem duidelijk maken dat hij hier niet welkom is", aldus Oliver Bienkowski van de actiegroep PixelHelper tegen de Deutsche Welle (DW). Eerder deze week greep de politie in bij protesten van de groep omdat het verkeer in gevaar kwam.

Er zijn plannen in de maak om rond de klok actie te voeren bij hotel Sonnenbichl in Garmisch-Partenkirchen, waar de koning al het hele jaar logeert. "We zijn nu op zoek naar een paar oude brandweerwagens, waarmee we naast de koning kunnen rijden wanneer hij weer op zijn fiets stapt om hier in de omgeving te gaan toeren", zei Bienkowski, die ook denkt aan acties in Zwitserland. Daar verblijft Vajiralongkorn's vierde echtgenote, koningin Suthida. De koning zelf heeft in Beieren naar verluidt gezelschap van meer dan een dozijn zorgvuldig uitgekozen en uit Thailand meegekomen gezelschapsdames.

Container

De actiegroep PixelHelper plaatste woensdag een grote zeecontainer voor de toegangsweg. "Een geschenk voor de koning", aldus de actiegroep, met een knipoog naar de verjaardag van Vajiralongkorn een dag eerder. Op de container was zijn beeltenis aangebracht, maar bewerkt zodat de koning een opgeheven middelvinger toonde, zo lieten de actievoerders zien op sociale media.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

PixelHelper werkt vaak met lichtprojecties, waardoor acties snel, simpel en met een of twee personen zijn uit te voeren. Zo zijn eerder dia's geprojecteerd op het hotel en op het gemeentehuis van de Beierse plaats. Dinsdag waren er ook acties bij de Brandenburger Tor in Berlijn, waar aandacht werd gevraagd voor het verblijf van de koning in Duitsland.

De actievoerders willen de Thaise koning, die dit jaar pas vijf dagen in eigen land is geweest en ook de afgelopen jaren voornamelijk in Beieren woonde, niet alleen wegpesten. Ze proberen ook de aandacht te vestigen op de afwezigheid van Vajiralongkorn in eigen land, een feit waarover in Thailand nog mag worden bericht. De Thaise Junya Yimprasert vertelde DW voor afschaffing van de monarchie te zijn. De koning, aan wie een aantal doden en vermissingen van critici worden toegeschreven, zou terecht moeten staan.

Uit diplomatieke bronnen is eerder dit jaar gelekt dat de entourage van de koning en de regering in Bangkok zich bij de Duitse regering en ambassadeur heeft beklaagd over de demonstraties tegen de koning.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--