Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pracht en praal bij staatsbanket in Kopenhagen

25 januari 2017 · Leestijd 2 min

Het hoogtepunt van het staatsbezoek van de IJslandse president Gudni Jóhannesson aan Denemarken was dinsdagavond het staatsbanket in paleis Amalienborg in Kopenhagen. Koningin Margrethe hief het glas op het bezoek uit IJsland.

Bij het staatsbanket waren ook prins Henrik aanwezig, evenals kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim en zijn echtgenote prinses Marie en Margrethe's zus prinses Benedikte.

''Onze twee landen zijn nauw met elkaar verbonden'', zei Margrethe, die de nieuwe president van IJsland bedankte dat hij Denemarken had uitgekozen om als eerste met een staatsbezoek te vereren, om de sterke banden tussen beide landen en volkeren te bezegelen.

Vakantiebestemming

Margrethe roemde in haar toespraak de schoonheid van IJsland en de gastvrijheid van zijn inwoners. IJsland is een populaire vakantiebestemming voor Denen en de koninklijke familie, vertelde ze. Jóhannesson en zijn Canadese vrouw Elize Reid blijven tot en met donderdag in Denemarken.

Diademen

Koningin Margrethe droeg bij het staatsbanket het gouden Naasut diadeem. Het juweel was een geschenk van Groendland voor haar veertigste regeringsjubileum. 'Nasuut' betekent 'bloemen' in Groenland. Kroonprinses Mary droeg een vrij nieuw juweel die zij zelf heeft aangeschaft. Het diamanten diadeem was eerst een collier. Prinses Marie droeg een tiara met bloemen die zij ook op haar huwelijk in 2008 heeft gedragen. Het juweel is van prinses Dagmar van Denemarken geweest, de dochter van koning Frederik VIII. Bron: ANP

Margrethe-toespraak.jpg
Ijsland-Margrethe.jpg
Marie-Joachim.jpg

Prins Joachim en prinses Marie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--