Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Albert van Monaco koopt portret Grace Kelly

12 mei 2009 · Leestijd 3 min

Het schilderij is geschilderd door de Vlaamse kunstenaar Peter Engels. De prins is niet de enige fan van Engels. Ook de acteur Roger Moore heeft bewondering voor hem. Jazzmuzikant Toots Tielemans en topontwerper Karl Lagerfeld vinden zijn portretten 'ongelooflijk'.

Het voorbije weekend kocht Albert van Monaco het schilderij van Engels op een veiling van de Lions Club de Monaco. "Luc Lamine, de ex-commissaris van Antwerpen, vroeg me om een schilderij te doneren voor het goede doel. Maar in plaats van een portret te schenken, besloot ik er eentje te maken. Mijn keuze was snel gemaakt: Grace Kelly, de moeder van Albert van Monaco. Eigenlijk heb ik het portret speciaal voor de prins gemaakt. Ik had een sterk vermoeden dat hij er zou zijn."

Vóór de veiling maakte Engels zelf een praatje met de prins. "Ik legde de prins uit dat ik me gebaseerd had op een film van Hitchcock waarin Grace Kelly meespeelde. Dat waren de gloriedagen van de glamoureuze prinses. Op de achtergrond zie je de haven van Monaco, zoals die er in de jaren vijftig uitzag. Albert van Monaco vertelde me dat hij diep onder de indruk was van het schilderij."

Op de veiling bleef de prins dan ook opbieden tegen een lokale burgemeester. Hoeveel Albert juist neertelde voor het schilderij, mag Engels niet onthullen omdat het over een privéveiling ging. "Het is iets minder dan de 62.500 euro die oorspronkelijk geschat was, maar het blijft wel een getal met vijf cijfers", lacht de schilder.

Het schilderij, van twee bij één meter, zal hoogstwaarschijnlijk in de privéwoning van de prins belanden. Bij Peter Engels klinkt dat als muziek in de oren. "Knap gedaan man! Dat is de eerste gedachte die bij me opkomt als ik eraan denk. Een schilderij gemaakt door een Vlaamse schilder, komt in het paleis van de prins van Monaco. Het is gewoon fantastisch. Dit opent deuren voor mijn carrière, het geeft een andere dimensie aan mijn werk. Ik word bedolven onder de complimentjes. Het is leuk als ze zeggen dat je niet zomaar een gezicht op een doek tekent, maar dat je schilderij leeft en karakter heeft."

Peter Engels werd vorig jaar bij het grote publiek bekend door zijnportret van Nelson Mandela dat te bezichtigen was op het grootste reclamescherm ter wereld, aan de New Yorkse Times Square. Toch is het nog maar de eerste keer dat een bekend iemand een portret van Engels koopt. "Meestal maak ik portretten van 'onbekende, mensen'. Maar misschien zullen vanaf nu ook bekende mensen vragen om een portret van hen te schilderen. Ik kreeg al positieve reacties van enkele sterren zoals Roger Moore en Karl Lagerfeld, maar het is de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie een vintage portret van mij koopt."

Bron: De Standaard

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--