Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Carlos: wie is deze Nederlandse prins en Hertog van Parma?

4 februari 2024 · Leestijd 4 min

Prins Carlos was vorige maand samen met prinses Beatrix, prins Constantijn en prinses Laurentien te gast bij de opening van het Holland Dance Festival in Den Haag. Wie is deze Nederlandse prins en hoe komt hij aan een Italiaanse titel?

Prins Carlos wordt geboren op 27 januari 1970 in het Radboudziekenhuis in Nijmegen als zoon van prinses Irene en Carlos Hugo de Bourbon de Parme (1930-2010). Carlos heeft twee zussen: prinses Margarita (1972), prinses Carolina (1974) en een broer prins Jaime (1972). Prins Carlos wordt op 10 februari 1970 gedoopt in de Kapel van kasteel van Lignieres.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Irene-met_Carlos
Prinses Irene poseert in de tuin van haar verblijf in het Franse Arbonne met prins Carlos, 15 mei 1970.

Prins Carlos is een flinke studiebol. Zo studeerde hij Politieke Wetenschappen in Connecticut en volgde hij een studie Filosofie en Demografie aan de Universiteit Cambridge. Na zijn studieperiode begint Carlos bij de Nederlandse bank ABN AMRO. Vanaf 2005 richt Carlos zich, net als zijn moeder, grotendeels op het onderwerp duurzaamheid in het bedrijfsleven.

Lees verder onder de foto.

prins-carlos-toespraak.jpg

Hertog van Parma

Prins Carlos is sinds het overlijden van zijn vader Carlos Hugo de Bourbon de Parme op 18 augustus 2010, Hertog van Parma en hoofd van het huis Bourbon-Parma. De prins noemt zichzelf Hertog van Parma, al is dit geen officieel erkende titel. Het hertogdom van Parma, waar de titel vandaan komt, ligt in het huidige Italië en is dus een Italiaanse titel. Maar de titel heeft een Spaanse connectie omdat de Carlisten de Hertog van Parma zien als de wettige koning van Spanje.

Op 28 augustus 2010 wordt prins Carlos, in de Santa Maria della Steccata in Parma, Italië, geïnstalleerd als grootmeester van de Constantijnse Orde van Sint-Joris, de Parmezaanse tak van de Heilige Militaire Constantinische Orde van Sint-Joris. Prins Carlos voelt zich verbonden met het zowel Spanje als Italië, zo blijkt uit eerdere interviews. "Ik sta ten dienste van Spanje en de Spanjaarden", zei Carlos van Bourbon-Parma in 2020 in een groot en ongebruikelijk uitvoerig interview met de Spaanse digitale krant El Español. Daarmee doelt hij op de verbondenheid met het Spaanse Carlisme. Volgens ingewijden voelt Carlos zich ook verbonden aan Italië en gaat hij regelmatig op vakantie naar Parma en Piacenza.

Lees verder onder de foto.

Carlos_Irene_2003
Met oudste zoon prins Carlos, 2003.

Relatie met prinses Annemarie

Prins Carlos verlooft zich in oktober 2009 met Annemarie Gualthérie van Weezel. Het paar trouwt op 12 juni 2010 in Wijk bij Duurstede voor de burgerlijke stand. De kerkelijke inzegening wordt uitgesteld vanwege het overlijden van prins Carlos Hugo, de vader van Carlos. Het kerkelijke huwelijk vindt uiteindelijk plaats op 20 november 2010 in de Abdij Ter Kameren in Brussel. Bekijk hier de foto's van de romantische dag. Het paar heeft drie kinderen: prinses Luisa Irene (2012), prinses Cecilia (2013) en prins Carlos jr. (2016).

Lees verder onder de foto's.

Carlos_Annemarie
Prins Carlos en prinses Annemarie.
Carlos met zijn echtgenote Annemarie en kinderen Luisa, Cecilia en Carlos jr. (foto: PPE / Jeroen
Carlos met zijn echtgenote Annemarie en kinderen Luisa (links), Cecilia en Carlos jr. (foto: PPE / Jeroen van der Meyde).

Buitenechtelijke zoon

Uit een eerdere relatie heeft Carlos nog een zoon: Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra (1997). Carlos Hugo streed na zijn achttiende verjaardag (met succes) om het recht de titel en achternaam van zijn vader te mogen voeren. Hij is sinds 2018 dan ook prins de Bourbon de Parme, zoals de familie in Nederland officieel heet. In het interview met de Spaanse krant in 2020 kreeg Carlos de vraag waarom deze zoon niet zijn opvolger en erfgenaam is, in plaats van de jongere prins Carlos Enrique. "Ik heb nooit het bestaan ​​verborgen gehouden van mijn oudste zoon, voor wie ik altijd heb gezorgd. Maar zoals u zult begrijpen, kan ik de familiewetten niet veranderen en de wetten van het koninklijk- en hertogelijk huis van Bourbon Parma zijn heel duidelijk", aldus Carlos.

Lees verder onder de foto.

prins-carlos
Prins Carlos in 2021.

"Mijn zoon Carlos Enrique zal mij opvolgen, als God het wil, als het dynastieke hoofd van het carlisme en als Hertog van Parma. Ondanks zijn jonge leeftijd wordt hij zich geleidelijk bewust van zijn verantwoordelijkheden en plichten ten opzichte van de Spanjaarden. Het zijn verantwoordelijkheden, plichten en rechten die ik van mijn ouders heb gekregen en die ik ook doorgeef aan mijn zoon", aldus prins Carlos in het interview met El Español.

Ook leuk om te lezen:

De kinderen van prinses Irene in hun jonge jaren

Lees ook over:

De kinderen van prinses Irene in hun jonge jaren

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--