Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Déze Nederlandse prins liep de Nijmeegse Vierdaagse (en werd feestelijk onthaald op de Via Gladiola)

21 juli 2023 · Leestijd 3 min

Vrijdag is de slotdag van de Vierdaagse van Nijmegen. Wandelaars die de eindstreep halen, worden feestelijk onthaald op de 'Via Gladiola'. In 1967 was prinses Beatrix ook van de partij. Niet voor een werkbezoek, maar om haar geliefde prins Claus op te halen. Hij nam namelijk dat jaar samen met drie vrienden deel aan het bekende wandelevenement.

De prins liep de Vierdaagse in juli 1967 samen met drie vrienden. Op de laatste dag stond voor hen een mars van vijftig kilometer van Zaltbommel naar Nijmegen op het programma. Samen gingen ze in alle vroegte op weg naar hun eindbestemming, de glorieuze intocht op de Via Gladiola, zoals de St. Annastraat in Nijmegen tijdens de Vierdaagse heet. 

Lees verder onder de foto's. 

Prins Claus drie vrienden Vierdaagse
De prins loopt met zijn vrienden de vierdaagse, van links naar rechts: mr. F. Salomonson, de prins, mr. F.M.L. Baron Van Geen en achter de prins in het zwart, Mr. J.C. van Munster van Heuven.
Beatrix spelt Claus Vierdaagsekruis op
Prinses Beatrix speldt haar man het Vierdaagsekruis op.
Beatrix Claus onderonsje Vierdaagse
Prinses Beatrix en prins Claus hebben een onderonsje.

Vooral op de eerste dag trekt de koninklijke deelnemer veel bekijks. Daarna werd zijn aanwezigheid meer voor lief genomen en konden Claus en zijn vrienden wat rustiger doorlopen, zo valt te lezen in het boek De wereld wandelt. De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding gaf het boek in 1991 uit bij het 75-jarig bestaan van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, zoals het beroemdste wandelevenement ter wereld officieel heet. Prins Claus vertelt in het boek hoe hij zich samen met zijn drie vrienden had voorbereid door samen een kleine 600 kilometer te lopen.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Onvergetelijke belevenis'

"Ondanks de goede voorbereiding had ik toen wel het gevoel iets gepresteerd te hebben en wanneer ik nu weer terugdenk aan die dagen in juli '67, dan geeft het mij nog steeds een gevoel van voldoening", zegt de prins in het boek. "De binnenkomst op de laatste dag was een waardige en onvergetelijke belevenis. Het gevoel dat het niet meer stuk kan, dat je het gehaald hebt en dan de mensen met bloemen om je welkom te heten en te feliciteren met een prestatie die je verbindt met een kleine 13.000 medewandelaars." Zelf werd prins Claus opgewacht door zijn echtgenote, prinses Beatrix. Prins Claus en zijn vrienden mochten trots zijn, maar de prins wees ook op het belang van een gedegen voorbereiding.

Is het Vierdaagsekruis 'koninklijk'?

Iemand die voor de eerste keer met succes deelneemt aan de Vierdaagse, krijgt het Vierdaagsekruis. Bij iedere volgende succesvolle deelname wordt of een cijfer of een andere variant van het Vierdaagsekruis als beloning uitgereikt. De medaille wordt in een Koninklijk Besluit uit 1909 het 'kruis voor betoonde marsvaardigheid' genoemd. Het is een koninklijk erkende onderscheiding die door Nederlandse militairen op het uniform mag worden gedragen. 

Bron: 4daagse.nl 

Lees verder onder de foto's.

Claus gladiolen Vierdaagse
Prins Claus loopt Vierdaagse met drie vrienden

Vijftig jaar na de deelname van Prins Claus, in 2017, is op de Via Gladiola een herinneringsplaquette onthuld. 

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Enige die je echt hebt verdiend'

De prins was trots op het Vierdaagsekruis. Terecht, vond ook zijn zoon Constantijn, die in een brutale bui tegen hem zei: "Papa, dit is de enige onderscheiding die je echt hebt verdiend." Toen Nederland in 2002 afscheid nam van prins Claus, lag het Vierdaagsekruisje bij zijn kist. 

Afscheid prins Claus onderscheidingen 2002
De kist van prins Claus, met zijn onderscheidingen.

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--