Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Frederik stopt na 12 jaar met deze sportfunctie

9 juni 2021 · Leestijd 2 min

Kroonprins Frederik van Denemarken stopt met zijn werkzaamheden als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgende maand zwaait hij tijdens de jaarlijkse algemene vergadering, voorafgaand aan de Olympische Spelen in Tokio, af. Dat heeft het Deense koningshuis dinsdag bekendgemaakt.

Frederik is sinds oktober 2009 lid van het comité. Hij wilde eigenlijk vorig jaar al stoppen, maar omdat de Spelen vanwege de coronacrisis een jaar werden opgeschoven besloot de kroonprins nog een jaar te blijven.

De oudste zoon van koningin Margrethe noemt het een eer dat hij twaalf jaar lang de Olympische idealen heeft kunnen verspreiden. "Ik was er in het bijzonder op gebrand om zowel jong als oud uit de stoel te krijgen", aldus Frederik. "Mijn werk inspireerde mij onder meer om de Royal Run op te zetten, iets waar ik erg trots op ben. Hoewel mijn tijd als actief IOC-lid eindigt, zal ik de olympische gedachte ook in mijn toekomstige werk voortzetten."

Willem-Alexander

Het IOC telt nog verschillende andere koninklijke leden, onder wie de Britse prinses Anne, groothertog Henri van Luxemburg en prins Albert van Monaco. Tot de troonswisseling in 2013 was koning (toen prins) Willem-Alexander ook lid. Hij is nu erelid.

Ook kroonprins Frederik zal naar alle verwachting toetreden tot de club van ereleden.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--