Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Harry alarmeert voor onbalans in beschikbaarheid vaccins

2 september 2021 · Leestijd 2 min

De coronacrisis is nog lang niet voorbij zolang niet iedereen ter wereld zich kan laten vaccineren. Daarvoor waarschuwde prins Harry woensdag in een speech bij de uitreiking van de GQ Awards in Londen. De kleinzoon van koningin Elizabeth sprak de aanwezigen vanuit zijn huis in Amerika via een videoverbinding toe.

"Meer dan een derde van de wereldbevolking heeft op z'n minst één dosis van het vaccin gekregen. Dat zijn tot nu toe meer dan vijf miljard prikken. Het klinkt als een grote prestatie en dat is het in veel opzichten ook, maar er is een groot verschil in wie wel en niet toegang heeft tot het vaccin", sprak Harry. "Minder dan twee procent van de mensen in ontwikkelingslanden is gevaccineerd. En ook zijn nog veel mensen in de zorg nog steeds niet gevaccineerd. We kunnen niet vooruit als we deze onbalans niet aanpakken."

De hertog van Sussex waarschuwde ook voor de grote hoeveelheid nepnieuws die tegenwoordig via internet wordt verspreid. Mensen kunnen daardoor twijfelen om een vaccin te halen, zo zei Harry. "En dat leidt weer tot verdeeldheid en afbrokkelend vertrouwen. We moeten dat doorbreken als we uit de coronacrisis willen komen en het risico op nieuwe varianten willen verkleinen."

Harry prees de leden van het team achter het AstraZeneca-vaccin die tijdens de awardshow de prijs voor 'helden van het jaar' kregen. Volgens de prins zijn ze de "trots van de Britse natie en zijn we ze veel dank verschuldigd".

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--