Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Harry in New York: "Het is een pijnlijk jaar in een pijnlijke eeuw."

19 juli 2022 · Leestijd 2 min

Prins Harry heeft maandag tijdens een toespraak in het gebouw van de Verenigde Naties in New York gesproken over de band tussen zijn moeder prinses Diana en Nelson Mandela. In zijn woning heeft hij een foto van de twee hangen, vertelde hij tijdens de bijeenkomst ter ere van Nelson Mandela Dag.

Het gaat om een foto van Diana die de oud-president van Zuid-Afrika en anti-apartheidsstrijder in 1997 opzocht in Kaapstad. "Toen ik de foto voor het eerst zag viel me gelijk het plezier, de speelsheid en zelfs iets stouts op aan het gezicht van mijn moeder. De ware vreugde om samen te zijn met een andere ziel die net zo toegewijd was de mensheid te dienen."

Prins Harry VN 1 Nelson Mandela 4

Harry is erg onder de indruk van Mandela, die ondanks alles wat hij had meegemaakt, "nog steeds straalde, nog steeds het goede zag in mensen en nog steeds opgewekt was", zo zei hij. "Niet omdat hij het lelijke, het onrecht in de wereld niet zag. Nee, dat zag hij helder en daar had hij zelf ook ervaring mee. Maar hij wist dat we er bovenop konden komen."

Om die reden betreurt Harry het heel erg dat er nog steeds zoveel dingen gebeuren die doen denken aan datgene waartegen Mandela in zijn leven heeft gestreden. Zo noemt hij de oorlog in Oekraïne, het terugdraaien van het abortusrecht in de VS en de klimaatproblematiek als voorbeelden. "Het is een pijnlijk jaar in een pijnlijke eeuw."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--