Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Harry: koningshuis moet moderniseren, kans met Meghan gemist

9 januari 2023 · Leestijd 3 min

Volgens prins Harry moet het Britse koningshuis nodig moderniseren. Dat zei de hertog van Sussex maandag in het Amerikaanse tv-programma Good Morning America, waarin hij geïnterviewd werd over zijn boek Spare.

Harry denkt dat er in de 21e eeuw nog wel een plek is voor de monarchie, maar deze moet in zijn ogen dan wel moderniseren. "Ik denk dat het proces waar ik doorheen ging wat betreft mijn eigen onbewuste vooroordelen, ook zeer nuttig voor hen zou zijn", aldus de prins over wat zijn familie dan zou moeten doen.

"Het gaat niet om racisme, maar om onbewuste vooroordelen die racistisch kunnen worden als ze niet aangepakt of erkend worden en als er niet van geleerd wordt", meent Harry. "Zoals ik het begrijp, moeten we allemaal onderdeel van de oplossing willen zijn in plaats van het probleem."

In Harry's ogen hebben zijn familieleden "een grote kans" gemist om de Britse monarchie te moderniseren met de entree van zijn vrouw Meghan en alles wat zij vertegenwoordigde als dochter van een witte vader en een zwarte moeder. "Het ging om wat ze vanaf het begin al tegen me zei: vertegenwoordiging. Als een geprivilegieerde witte man, begreep ik niet helemaal waar ze het toen over had."

Obstakel

De hertog van Sussex vertelde in het interview dat hij de Britse pers als het grootste obstakel ziet voor een eventuele terugkeer naar een koninklijke rol in zijn thuisland. Ook is het willen veranderen van het medialandschap een groot deel van de reden voor zijn openhartigheid.

"Zelfs als er overeenstemming of een regeling zou komen tussen mij en mijn familie, dan nog heb je te maken met die derde partij die er alles aan zal doen om dat te voorkomen", zei hij, verwijzend naar de Britse tabloids. "Ze zouden er niet zozeer voor zorgen dat we niet terug kunnen naar die situatie, maar ze maken het wel ondraaglijk, en dat is erg treurig want dat zorgt feitelijk voor een breuk in onze relatie."

"De meest populaire en meestgelezen, en daardoor ook meest invloedrijke kranten in ons land zijn de tabloids. En dat heeft invloed op het land, dat heeft invloed op hoe het land werkt", zei Harry ook. Hij benadrukte dat hij door alles op tafel te gooien hoopt de afhankelijkheid tussen de Britse tabloids en het koningshuis te veranderen.

Breuk

De prins snapt dat er iets van een relatie tussen de tabloids en het koninklijk huis moet zijn, maar waar het nu terechtgekomen is, is volgens hem "ongelooflijk ongezond". Zo vertelde hij dat de breuk tussen hem en zijn broer William met name door de Britse pers is verergerd. Harry staat wel open voor een verzoening, maar dan moeten zijn familieleden volgens de hertog van Sussex wel hun verantwoordelijkheid nemen en eerst het gesprek aangaan.

"Ik denk niet dat we ooit nog in vrede kunnen leven met mijn familie, tenzij de waarheid naar boven komt", aldus Harry. "Er zijn veel dingen die ik kan vergeven, maar er moet eerst worden gesproken voordat er een verzoening kan komen. Het gaat dan een deel om verantwoordelijkheid nemen", vond Harry.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--