Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Philip (99) overleden

9 april 2021 · Leestijd 3 min

De Britse prins Philip is vrijdagochtend overleden op Windsor Castle. Buckingham Palace maakte het verdrietige nieuws bekend via social media. De echtgenoot van koningin Elizabeth is 99 jaar oud geworden.

"Met veel verdriet maakt Hare Majesteit de Koningin het overlijden van haar geliefde echtgenoot bekend", staat in een verklaring. "Zijne Koninklijke Hoogheid is vanmorgen vredig overleden op Windsor Castle." Buckingham Palace meldt op een later moment met meer informatie te komen.

"Zijne koninklijke hoogheid overleed vanochtend vredig op Windsor Castle", meldt het Britse hof op Instagram. 

Lees verder onder de tweet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De prins kampte in de afgelopen jaren met gezondheidsproblemen. Hij lag recentelijk nog in het ziekenhuis met een infectie en voor een behandeling aan een bestaande hartaandoening. Philip mocht halverwege maart na een ziekenhuisopname van bijna een maand naar huis.

Prins Philip trouwde in 1947 met toenmalig kroonprinses Elizabeth. Het koppel kreeg samen vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward.

Gerespecteerd, stug en steunpilaar

Prins Philip werd in het Verenigd Koninkrijk enorm gewaardeerd om zijn toewijding aan de publieke zaak. Ook was hij door dik en dun steunpilaar voor zijn vrouw koningin Elizabeth II. Maar de prins stond ook bekend als een hork, die mensen met ondoordachte uitspraken diep kon kwetsen en zijn eigen familie rondcommandeerde.

De hertog van Edinburgh zag zichzelf meer als een pragmatisch mens en voelde zich onbegrepen. "Omdat ik de zaken niet zie zoals een romanticus, ben ik ongevoelig", klaagde hij eens in een interview.

Hoewel Philip gold als bruusk, onbehouwen en ongeliefd, genoot hij toch het respect van de Britten. Het deed hem tot op het laatst pijn dat dit respect zich niet uitstrekte naar zijn oudste zoon, prins Charles, die ook volgens Philip het staatsmanschap mist om de volgende koning te worden.

De officiële website van het Britse koningshuis, www.royal.uk, is vrijdag op zwart gezet. De site van de koninklijke familie is "tijdelijk niet beschikbaar omdat wijzigingen worden aangebracht", aldus Buckingham Palace. Op de homepage zijn tegen een zwarte achtergrond alleen een foto van Philip en de korte verklaring over zijn overlijden te zien.

Lees verder onder de foto.

Bekendmaking_overlijden_prins_Philip.jpg

Het overlijden van Philip is ook op traditionele wijze bekendgemaakt bij Buckingham Palace. De verklaring waarin koningin Elizabeth "met groot verdriet" het overlijden van haar man bekendmaakt werd korte tijd aan het hek gehangen. Het lijstje werd na een uur weggehaald om te voorkomen dat het er te druk zou worden. De eerste bloemen liggen al bij Buckingham Palace.

Tientallen mensen hebben inmiddels een bloemetje neergelegd bij Buckingham Palace en Windsor Castle als eerbetoon aan prins Philip. Bij beide residenties liggen boeketten met persoonlijke kaartjes om koningin Elizabeth en de rest van de familie te condoleren.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--