Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins William: 'Het is oké je niet oké te voelen'

26 mei 2020 · Leestijd 3 min

Spreek je uit als je je mentaal niet goed voelt: dat is de boodschap waar prins William zich al jaren hard voor maakt. Voor de online kerkdienst van de Church of England van afgelopen zondag deed de prins deze oproep een videoboodschap.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Reden voor de videoboodschap van de Britse prins was het einde van de zogeheten Mental Health Awareness Week. In deze week wordt in Engeland stilgestaan bij het belang van geestelijke gezondheid. Het is een onderwerp waar William en zijn vrouw Catherine zich al jaren 'met heel veel passie' voor inzetten, aldus de prins in de video. Bijvoorbeeld met de stichting Heads Together, waar ook prins Harry en later zijn vrouw Meghan bij betrokken waren. Deze stichting vraagt aandacht voor mentale gezondheid door middel van verschillende campagnes en activiteiten in het land. 

In de videoboodschap maakte William duidelijk dat het heel belangrijk is om hulp te zoeken als je geestelijke problemen ervaart, juist in deze onzekere tijden van het coronavirus. "Of mensen nu mensen hebben verloren of zich zorgen maken om hun geliefden, worstelen met het thuisblijven, zich angstig voelen over hun werk of dat zij in de frontlinie werken: juist nu is het extra belangrijk dat we met elkaar praten over de problemen waar we ons zorgen over maken. Het is oké je niet oké te voelen."

Hulp zoeken kan op verschillende manieren, zegt William in de video. "Voor sommigen kan dat door gebed en stille reflectie, voor anderen kan het helpen met een gemeentelid, vriend of familielid te praten over hun gevoelens. Met wie je ook praat, de verbinding met elkaar zoeken en het vinden van de juiste woorden om je te uiten, kan levensveranderend zijn."

Bekijk de hele videoboodschap hier.

De prins noemde in de videoboodschap ook dat hij en zijn vrouw Catherine getroost zijn door alle mooie initiatieven die ze in het hele land hebben gezien. "De christelijke lessen van geloof, hoop en liefde kunnen niet toepasselijker zijn nu we met elkaar onze weg proberen te vinden in deze onzekere tijden."

Daarnaast dankte hij de Church of England voor alles wat zij doet om "een gevoel van gemeenschap, nabijheid en vrede te brengen voor de mensen die het moeilijk hebben. Deze connecties zullen in de weken en maanden die volgen, belangrijker zijn dan ooit."

Aartsbisschop

Aartbisschop van Canterbury Justin Welby.
Aartbisschop van Canterbury Justin Welby.

De boodschap van prins William om open te zijn over mentale problemen, heeft concreet mensen geholpen. Zo vertelde aartsbisschop Justin Welby, goede vriend van de koninklijke familie, dat hij door William is aangemoedigd hulp te zoeken toen hij worstelde met zijn geestelijke gezondheid. Dat schreef hij zondag in The Sunday Times. "Ik ben Zijne Koninklijke Hoogheid zeer dankbaar voor het bespreekbaar maken van geestelijke gezondheid en ik hoop dat het anderen, die het nu voor zich houden, aanmoedigt om hulp en steun te zoeken. Het moedigde mij aan om hulp te zoeken toen ik ermee worstelde, en het hielp."

Toen de 64-jarige Welby eenmaal erkende dat hij hulp nodig had, kon hij een stap zetten in herstel. Hij kreeg professionele hulp en slikte een tijdje medicijnen. 

De aartsbisschop is ook belangrijk voor de koninklijke familie. Hij sloot onder meer het huwelijk tussen Williams broer Harry en zijn vrouw Meghan en doopte hun kind Archie en de drie kinderen van William: George, Charlotte en Louis.

Tekst: Blauw Bloed/ ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--