Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Amalia citeert oma Beatrix in toespraak voor Raad van State

8 december 2021 · Leestijd 4 min

Prinses Amalia is woensdagmiddag door haar vader koning Willem-Alexander binnengeleid in de Raad van State. Na een korte toespraak van de Koning, die voorzitter is van de Raad van State, hield de Prinses van Oranje haar allereerste toespraak, waarin ze enkele woorden van haar oma prinses Beatrix uit 1956 aanhaalde.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prinses Amalia begon haar toespraak met enkele woorden aan haar vader: "Dank u wel, Voorzitter, als ik u voor één keer zo mag noemen, voor uw warme woorden. Het is een eer om door u ontvangen te mogen worden." Ze vervolgde: "Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, 'van rechtswege zitting in de Raad van State'. En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik", aldus Amalia, die echter ook beseft dat het "ook morgen" kan zijn.

"Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter", ging Amalia verder. De prinses hoopt na haar studie de vergaderingen van de Raad van State "regelmatig" bij te wonen.

Amalia herhaalde daarna de woorden die prinses Beatrix in 1956 uitsprak tijdens haar binnengeleiding: "Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal - bewust van mijn verantwoordelijkheid - trachten een goede leerling te zijn."

Lees meer onder de video en foto's.

Kort voor Amalia's eerste toespraak zei koning Willem-Alexander dat hij "met trots" zijn dochter prinses Amalia heeft binnengeleid in de Raad van State. "Het doet mijn vrouw en mij groot plezier in uw midden te zijn, samen met onze oudste dochter. Met trots begeleiden wij haar bij haar intrede in deze Raad, die zo’n belangrijke functie vervult in onze democratische rechtsstaat", sprak Willem-Alexander. 

"Ik weet hoeveel deskundigheid, ervaring en oprechte betrokkenheid er binnen de Raad zijn samengebracht. Wij zijn u dankbaar dat u onze dochter op deze hartelijke wijze verwelkomt en dat u haar in toekomstige jaren kennis wilt laten maken met de inhoud van uw werk."

De koning richtte daarna zijn woord aan Amalia. Willem-Alexander zei dat ze door de grondwet automatisch zitting krijgt in de Raad. "Maar het is geen automatisme. Het is een persoonlijke verbinding die je de kans geeft om meer inzicht te krijgen in de vraagstukken die belangrijk zijn voor de toekomst van ons land. Een fascinerende en veelkleurige leerschool."

Lees verder onder de foto.

Aankomst_koningspaar_en_prinses_Amalia_Raad_van_State.jpg

Prinses Amalia hield haar eerste toespraak als troonopvolger in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Bij de ingang van het paleis werden de prinses en het koningspaar begroet door onder anderen Thom de Graaf, de vicepresident van de Raad van State. Enkele tientallen fans en belangstellenden stonden Amalia en haar ouders op te wachten. Een enkeling had een cadeautje voor de troonopvolgster mee en de prinses werd bedolven onder de felicitaties.

Koningslinde

Na haar binnengeleiding in de Raad van State plantte prinses Amalia een boom. In de Franse tuin achter Paleis Kneuterdijk heeft ze als aandenken een koningslinde geplant. Het planten van koningslindes is een traditie bij koninklijke feesten. De eerste 'koninklijke' koningslinde werd in 1898 geplant toen Wilhelmina koningin werd. Ook haar opvolgers, Juliana, Beatrix en Willem-Alexander, plantten bij de troonswisseling een linde.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--