Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Amalia: "Het is nog een beetje spannend"

27 april 2022 · Leestijd 2 min

Prinses Amalia hoopt dat ze "de komende maanden" meer bekend kan maken over de studie die ze gaat volgen. "Het is nog een beetje spannend", vertelde de 18-jarige prinses tijdens Koningsdag in Maastricht.

Op de vraag of ze wellicht in Maastricht gaat studeren, heeft Amalia nog geen antwoord. "Nou, dat weten we nog niet, het is nog een beetje spannend. Ik hoop de volgende maanden iets te kunnen zeggen en een keuze te kunnen maken." Ze zei erbij dat ze het een prachtige stad vindt.

Het afgelopen jaar heeft Amalia een tussenjaar ingelast waarin ze zich vooral richt op vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij het Oranje Fonds. "Vooral dingen die mij echt hebben geholpen een stapje verder te komen, creatieve en leerzame dingen", zegt ze daarover.

Afgelopen zomer behaalde de kroonprinses haar gymnasiumdiploma. Ze is blij dat ze in haar tussenjaar de nodige privacy heeft gekregen, omdat ze in de toekomst behoorlijk in de spotlight zal komen te staan. "Ik zal eraan moeten wennen."

Loslaten

Ook koningin Máxima moet wennen, maar dan aan de stilte in huis nu alleen haar jongste dochter Ariane (15) nog regelmatig thuis is. Prinses Alexia woont en gaat naar school in Wales, kroonprinses Amalia onderneemt veel activiteiten voor haar tussenjaar.

"Het is moeilijk", zegt de koningin. "Het is stil in huis. Ik moet eraan wennen." Dat wennen is wederzijds, moet de 16-jarige Alexia toegeven. "Tuurlijk mis ik m'n ouders ook", zegt ze. Toch is de prinses ook heel blij om in Wales te studeren. "Ik leer mensen van over de hele wereld kennen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit kan doen en heel dankbaar aan mijn ouders."

Prinses Ariane, die als enige nog veel thuis is, vindt het eigenlijk wel "lekker rustig" om de enige te zijn. "Maar ik vind het mooi dat we op momenten als deze samen kunnen zijn." Voor haar moeder is het vooral de uitdaging Ariane een beetje los te laten. "Niet de hele tijd vragen hoe laat ze thuiskomt, en zo."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--