Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Amalia ziet af van toelage

11 juni 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Amalia wil geen toelage van bijna 1,6 miljoen euro per jaar als zij straks achttien jaar wordt. "Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen", schrijft ze in een brief aan demissionair premier Mark Rutte.

Amalia gaat het inkomen tot aan het eind van haar studie terugstorten. De prinses zou ruim 1,5 miljoen euro per jaar krijgen na haar achttiende verjaardag. Daarvan is een deel bedoeld als inkomsten en een deel als onkostenvergoeding.

Rutte schrijft terug dat hij "begrip en waardering heeft voor uw persoonlijke overwegingen". "Ik wens u een mooi tussenjaar toe, en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie", aldus Rutte.

9c4d5bef-fc28-4e87-a80e-ddcf15d6bc9d.JPG

Prinses Elisabeth

Prinses Amalia is niet de enige Europese troonopvolgster die vooralsnog geen uitkering krijgt. De Belgische prinses Elisabeth ging haar voor.

Anders dan Amalia werd de beslissing gemaakt door haar ouders, koning Filip en koningin Mathilde. Ze wilden haar nog niet belasten met de verplichtingen die zo'n dotatie met zich meebrengt. Volgens de wet kan de prinses aanspraak maken op een dotatie vanaf het moment dat ze meerderjarig is.

Elisabeth werd in oktober 2019 18 jaar en had kunnen rekenen op een bedrag van 920.000 euro per jaar.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--