Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix doopt nieuwe tulp tijdens jubileumfeest Groei & Bloei

25 mei 2022 · Leestijd 2 min

Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag met zichtbaar plezier het 150-jarig bestaan gevierd van 'Groei & Bloei'. De oud-vorstin is sinds 1980 beschermvrouwe van de tuinvereniging die vroeger de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde heette. De viering werd gehouden op buitenplaats Den Alerdinck in het Overijsselse Laag Zuthem, waar tuinfestival Gardenista 2022 plaatsvindt.

Prinses Beatrix liet zich na het feestprogramma in de boomgaard van de buitenplaats uitgebreid bijpraten en voorlichten bij de bloemschik- en educatiestands van 'Groei & Bloei'. Voor haar "fantastische" tuinman op kasteel Drakensteyn nam ze het boek 'Groen geluk' mee van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Die had haar eerst voorzichtig gevraagd of ze een lezer was. "Soms, hangt er vanaf", hield de prinses zich op de vlakte. Maar dit boek wilde ze wel aannemen en delen met haar tuinman.

Ter gelegenheid van het jubileum doopte prinses Beatrix samen met jongste verenigingslid Willem Poppe (20) een nieuwe tulp, de Groei & Bloei 150. "Een mooie tulp", oordeelde Beatrix, maar ze vond het eigenlijk wel zonde dat ze haar glas over de uitbundige bos tulpen moest gieten.

Lees verder onder de foto's.

Prinses_Beatrix_viering_jubileum_Groei_en_Bloei_1
Prinses_Beatrix_viering_jubileum_Groei_en_Bloei_2

Prinses Beatrix staat als beschermvrouw in een lange koninklijke traditie. Koning Willem III nam de in 1872 opgerichte vereniging in 1875 al onder zijn hoede. Na zijn overlijden in 1890 werd de taak overgenomen door de achtereenvolgende koninginnen, van Emma tot en met Beatrix. Die behield ook na haar troonsafstand deze taak, daarmee eigenlijk aangevend zelf ook een liefhebber en hobby-tuinierder te zijn.

De 84-jarige prinses vertelde tijdens haar bezoek trots over haar parktuin, zoals ze het groen rond haar kasteel omschreef, en over haar moestuin in Italië. Dat 'Groei & Bloei', waarmee ze op de eerste Floriade in 1960 al kennismaakte, tegenwoordig Nederland wil vergroenen juicht ze toe. "U heeft nog veel te doen", zei ze.

ANP / Foto's: EO Blauw Bloed - Thijs van der Giessen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--