Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix: 'Onderzoek is bron van hoop voor mensen met spierziekten'

12 oktober 2021 · Leestijd 3 min

Volgens prinses Beatrix is gedegen wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bron van hoop voor mensen met spierziekten. "En het is zo wezenlijk dat er iets geboden wordt dat hoop kan brengen", vertelde de 83-jarige prinses aan Jan Slagter tijdens een tv-special over het 65-jarig bestaan van het Prinses Beatrix Spierfonds.

De Omroep MAX-baas praatte met de prinses over haar inzet voor het spierfonds en ook was er nooit eerder vertoond beeldmateriaal van prinses Beatrix te zien. Zo blikte ze terug op het begin van haar periode bij het fonds toen de polio-epidemie uitbrak. "Het was vreselijk", herinnerde Beatrix zich, die op 18-jarige leeftijd beschermvrouwe werd.

Een van de eerste dingen die ze toen heeft gedaan is aandacht vragen voor wetenschappelijk onderzoek. De prinses ging al vrij gauw met een paar onderzoekers van verschillende instellingen in gesprek. "De eerste vraag was: kennen jullie elkaar? Want daar moesten we iets aan doen", aldus Beatrix. Er is volgens haar veel veranderd sinds ze begon als beschermvrouwe 65 jaar geleden. Zo worden er steeds meer behandelingen beschikbaar die de ziektes kunnen stoppen of het verloop ervan kunnen verzachten. "Er is hoop en hoop geeft ook weer kracht en nieuwe moed om verder te gaan want er wordt heel veel gevraagd van mensen."

Beatrix had ook nog een persoonlijke boodschap voor spierziektepatiënten en hun families. "Geef niet op en wees sterk", sloot de prinses het gesprek af. Na afloop van het interview onthaalde prinses Beatrix de mensen die het Oranjepad hadden afgelegd. Dat is een wandeling van 65 kilometer waarmee deelnemers geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Beatrix maakte bij de finish op Paleis Soestdijk, waar ook het interview plaatsvond, nog een praatje met een aantal wandelaars.

De uitzending op NPO 1 had als doel donateurs te werven voor het jubilerende Prinses Beatrix Spierfonds. Naast het gesprek met prinses Beatrix waren er portretten van patiënten en hun families te zien. Zo ook Lara Kazàn, de dochter van Hans Kazàn. Zij kon zich van de één op de andere dag niet meer bewegen. Verder waren er optredens van Danny Vera en Glennis Grace.

Nerveus

Jan Slagter vond het behoorlijk spannend om een gesprek te hebben met prinses Beatrix. "Ik ben niet snel nerveus, maar voor dit gesprek was ik toch wel behoorlijk nerveus", zei de Omroep MAX-baas maandag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

"Het is een heel leuk gesprek geworden", zei Slagter, die de prinses een "allercharmantste vrouw" noemt. "Ik was best wel nerveus hoor, dat mag je best weten. Ook als het alleen maar over spieren gaat: je hebt wel te maken met de prinses. Ik ben daar twee dagen in m'n hoofd mee bezig geweest."

Vooraf was afgesproken dat het gesprek niet over Beatrix zelf zou gaan. "En daar heb ik me keurig aan gehouden", aldus Slagter. "Het was een prettig gesprek. Er zit ongeveer 15 minuten van in de uitzending. Ik vond het best een eer om dit te mogen doen."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--