Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix steekt handen uit de mouwen voor NLdoet

29 mei 2021 · Leestijd 3 min

Prinses Beatrix heeft zaterdagmorgen in Maartensdijk een helpende hand toegestoken in de tuin van het Thomashuis, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een beperking. Dat deed ze in het kader van de nationale vrijwilligersactie NLdoet. Beatrix is daarvan een trouw deelnemer. "Fijn dat ik vanochtend weer mag werken", zei ze bij de begroeting.

De prinses stortte zich enthousiast op het in potten stoppen van plantjes, terwijl de bewoners in eerste instantie alleen belangstelling hadden voor de fotografen. "Cheese", riep één van hen dan ook steeds. Pas toen de media waren vertrokken kreeg Beatrix ook echt hulp bij het potten. "Als je ziet hoe handig ze zijn, is het even wennen", moest de prinses even de knop omzetten. Zij is van orde en netheid, de helpende bewoners hebben daar minder oog voor. "Het ziet er redelijk uit", oordeelde Beatrix niettemin.

Over de gekozen kleurencombinaties van de planten toonde ze zich ook tevreden. Ze vertelde tussen de bedrijven door dat ze in haar eigen tuin op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, dat op nog geen 9 minuten rijden ligt van het Thomashuis, geen borders met bloemen heeft, maar wel veel struiken. Zelf werkt ze regelmatig in de tuin, zo zei ze ook.

Vriendelijk en toegankelijk

Prinses Beatrix zou vorig jaar al naar Maartensdijk komen, vertelde Dennis van Middelkoop, die de woongemeenschap 12,5 jaar geleden opzette en die met zijn gezin ook in het huis woont. NLdoet werd toen echter vanwege de uitbrekende coronapandemie op het laatste moment afgelast. "Ik vind het fijn dat ze heeft besloten om nu toch te komen. Het is ook lekker dichtbij."

Hij omschreef de prinses als "vriendelijk en toegankelijk." De nervositeit voor haar komst was niet nodig geweest, al had Van Middelkoop de voorgaande twee dagen zelf al veel werk in de tuin verricht omdat die er toch een beetje opgeruimd moest uitzien voor prinses Beatrix. Dat ze juist kwam om daaraan mee te werken, maakte niet uit.

Haar komst was de negen bewoners pas kort voor aankomst meegedeeld. Eentje reageerde onderkoeld. "Ik ben ook een prinses", verklaarde ze.

Lees verder onder de foto's.

Positieve energie

De organisatie van NLdoet kijkt tevreden terug op de actie. "Het ging heel goed. We hadden het weer mee zodat we veel activiteiten buiten konden doen", zegt een woordvoerster. NLdoet duurde twee dagen. Vrijdag klusten Willem-Alexander en Máxima in Oegstgeest bij Cultuurhuis De Paulus. Zaterdag was het de beurt aan Beatrix. 

"Er zijn heel veel mensen die iets willen doen voor een ander", zei de woordvoerster van NLdoet. "We zien veel positieve energie in het hele land. Daar hebben we wel behoefte aan in deze tijd. Dat geeft hoop."

5500 klussen

NLdoet wordt meestal in maart wordt georganiseerd. Vanwege de coronacrisis ging de editie van vorig jaar niet door. Dit jaar werd het verschoven naar eind mei. Er waren 5500 klussen aangemeld, veelal kleinschaliger dan gebruikelijk. In 2019 waren er nog 86.000 vrijwilligersactiviteiten.

De royals waren blij dat ze na een onderbreking van een jaar weer aan de slag konden. Beatrix zei zelfs blij te zijn dat ze weer mocht werken. Een dag eerder zeiden Willem-Alexander en koningin Máxima blij te zijn dat NLdoet dit jaar toch door kon gaan. "Juist de coronatijd heeft aangetoond hoe belangrijk vrijwilligerswerk is", zei Willem-Alexander.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--