Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix viert 65 jaar Koninkrijksdag

16 december 2019 · Leestijd 2 min

Prinses Beatrix is maandagmiddag aanwezig bij een symposium ter gelegenheid van Koninkrijksdag bij de Raad van State in Den Haag. Het symposium staat in het teken van 65 jaar Statuut voor het Koninkrijk.

Prinses Beatrix woont presentaties en een paneldiscussie bij over het verleden en de toekomst van het Statuut voor het Koninkrijk en spreekt aansluitend met jonge professionals met een Caribische achtergrond.

Statuut voor het Koninkrijk

De ondertekening van het Statuut, 1954.
De ondertekening van het Statuut, 1954.

Op 15 december vieren Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius Koninkrijksdag. Op die dag wordt herdacht dat koningin Juliana in 1954 het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in de Ridderzaal tekende. Vanaf dat moment kregen de overzeese gebiedsdelen een gelijkwaardige plaats in het Koninkrijk en werd er besloten dat alle landsdelen elkaars belangen zouden behartigen en elkaar zouden helpen wanneer nodig. 

Lees verder onder de foto.

Koningin Wilhelmina

Al lang voor 1954 waren er voorbereidingen voor de verzelfstandiging van de overzeese delen van het koninkrijk. In haar radiotoespraak van 6 december 1942 vouwde koningin Wilhelmina hiervoor haar plannen uit.

In vroegere radio-reden kondigde ik reeds aan, dat het in mijn bedoeling ligt, na de bevrijding, de gelegenheid te scheppen om gezamenlijk te overleggen over (...) de veranderde omstandigheden passenden bouw van het Koninkrijk en zijn deelen. (...) Het staat dus vast, dat vernieuwing noodig is in den staatkundigen bouw van het Rijk en in dien van Nederland en de overzeesche gebieden.

- Koningin Wilhelmina voor Radio Oranje, 6 december 1942.

Bron: RVD 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--