Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Christina ging haar eigen weg

Vier jaar geleden overleed de jongste van vier prinsessen

13 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Woensdag 16 augustus is het vier jaar geleden dat prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleed. Ze was muzikaal en creatief. Ook viel ze op door een aantal eigenzinnige keuzes. We blikken terug op het leven van deze jongste zus van prinses Beatrix.

Dat prinses Christina minder bekend is dan haar drie zussen, heeft zeker iets te maken met haar eigen beslissingen. In de anonimiteit voelt ze zich het meest op haar gemak. Daar stemt ze haar levenskeuzes op af. Prinses Marijke, want zo heet ze aanvankelijk, maakt in haar tienerjaren al duidelijk dat ze haar eigen weg wil gaan. Ze vindt haar naam kinderachtig en besluit zich voortaan met Christina (haar tweede naam) te laten aanspreken. 

Lees verder onder de foto.

Prinses Christina (links) naast haar zussen Irene, Beatrix en Margriet in 1962.
Christina (links) met haar zussen Irene, Beatrix en Margriet in 1962.

Geboren met oogziekte

De prinses wordt geboren met een oogziekte, doordat haar moeder tijdens de zwangerschap met rodehond besmet was. Christina is aan één oog blind; met het andere oog ziet ze slecht. Juliana zoekt steun bij gebedsgenezeres Greet Hofmans, die steeds meer invloed zal krijgen op de koningin. Bernhard wil dat Juliana met haar breekt, wat ze onder zware druk uiteindelijk ook doet. 

Lees verder onder de foto.

Prinses Christina en prinses Juliana volgen de rijtoer van de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag,
Prinses Christina en prinses Juliana volgen de rijtoer van de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag in 1994.

Muzikaal

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan studeert de muzikale Christina in alle rust aan een Canadees conservatorium. Na haar studie gaat ze aan het werk als zanglerares in New York. Jaren later zal alsnog een groot Nederlands publiek haar horen zingen, bijvoorbeeld tijdens huwelijken in de familie en de begrafenissen van haar ouders, koningin Juliana en prins Bernhard. Ze brengt ook een kerst-cd uit en (onder anderen met Rob de Nijs) het album The Me Noboby Knows. Ook is ze erevoorzitter van het Prinses Christina Concours. 

Lees verder onder de foto's.

Christina zingt bij uitvaart Bernhard 2004
In 2004 zingt prinses Christina bij de uitvaart van haar vader in de Nieuwe Kerk in Delft.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Prinses Christina inhuldiging WA 2013
Christina bij de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013.

Huwelijk

Ook in New York kan Christina een anoniem leven leiden en ontmoet ze haar geliefde. In 1975 trouwt ze met de katholieke Jorge Guillermo, die uit het communistische Cuba is gevlucht. Ze krijgen drie kinderen: Nicolas, Juliana en Bernardo (zie kader). Door het huwelijk kwam ze niet meer in aanmerking voor de troon, omdat ze hiervoor geen toestemming had gevraagd aan het Nederlandse parlement. 

Lees verder onder de foto's.

Christina 1995 Lech links dochter Juliana
Op wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Links Christina's dochter Juliana.
Prinses Christina huwelijk Jorge 1975
In 1975 trouwt prinses Christina met Jorge Guillermo.
In 1975 werd bij het huwelijk van prinses Christina en Jorge Guillermo de groepsfoto gemaakt op
In 1975 werd bij het huwelijk van prinses Christina en Jorge Guillermo de groepsfoto gemaakt op Paleis Soestdijk.
Prinses Christina en Jorge Guillermo 1981
Prinses Christina, haar toenmalige man Jorge Guillermo en hun kinderen Bernardo (l), Nicolas (r) en Juliana (op de arm van haar vader) in 1981.

In opspraak

In 2009 blijkt dat prinses Christina een deel van haar vermogen heeft ondergebracht op Guernsey, een Brits Kanaaleiland dat bekendstaat als belastingparadijs. Uit onderzoek blijkt dat de prinses hiermee niets illegaals doet, maar diverse politici vinden dat het niet past bij haar voorbeeldfunctie. Ze heft uiteindelijk haar brievenbusfirma op het eiland op.

Ook krijgt Christine kritiek op het veilen van kunstwerken uit haar privécollectie in Londen in 2019. Zoals een houtskooltekening van de beroemde schilder Peter Paul Rubens. Ook dit is niet verboden, maar Nederlandse musea hadden graag de kans gekregen om de werken zelf te kopen, om dit 'nationale erfgoed' voor ons land te behouden. 

Ziekte en overlijden

De laatste jaren van haar leven lijdt de prinses aan botkanker, een ziekte die in 2017 bij haar wordt geconstateerd. Op 16 augustus 2019 overlijdt ze op Paleis Noordeinde in Den Haag. De besloten uitvaartplechtigheid vindt plaats in het koetshuis van de Koninklijke Stallen van het paleis. Een laatste eigen keuze: als eerste lid van de Oranje-familie wordt Christina gecremeerd. 

Beeld: ANP

Wie zijn de kinderen van prinses Christina ?

Het oudste kind van prinses Christina en Jorge Guillermo is Bernardo, hij werd geboren in 1977. Daarna volgden Nicolas (1979) en Juliana (1981). Het gezin woonde in New York en kwam in 1984 naar Nederland. Ze hebben een aantal jaren in Villa Eikenhorst gewoond, de latere woning van koning Willem-Alexander en konignin Máxima. Na de scheiding van Jorge vertrok prinses Christina weer naar New York met de kinderen. Dochter Juliana ging (later) naar vader Jorge in Londen. Bernardo is industrieel ontwerper, Nicolas grafisch kunstenaar en Juliana heeft aan de Londense kunstacademie Central Saint Martins gestudeerd. Bernardo heeft uit een eerdere relatie twee kinderen, Nicolas heeft één kind en Juliana heeft drie kinderen. De kinderen van prinses Christina zijn niet vaak in het openbaar te zien. 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--