Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Emotionele prinses Delphine heeft geen verdere eisen

5 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Delphine zou graag eens op bezoek gaan bij de koninklijke familie, vertelde ze maandag tijdens een persconferentie. De prinses van België, zoals ze zich sinds donderdag mag noemen, hield een persconferentie over de uitspraak van de rechter. Die besloot dat Delphine officieel een koninklijke titel krijgt. De prinses raakte meerdere malen geëmotioneerd.

Prinses_Delphine_persconferentie.jpg

"Als ze (Koninklijk huis, red.) mij open en warm uitnodigen, kom ik heel graag langs. Maar het moet wel zijn omdat ze het willen, niet omdat ze gedwongen worden", vertelde Delphine. Ze gaat er echter niet vanuit dat dat gaat gebeuren. 

In een interview met LeSoir, voorafgaand aan de persontmoeting, liet de kunstenares en buitenechtelijke dochter van koning Albert al weten dat ze niet verwacht dat de koninklijke familie haar zal uitnodigen voor familiediners of officiële evenementen. Voor haar is de zaak afgedaan nu het Hof van Beroep haar "bestaansrecht" heeft erkend.

De geëmotioneerde prinses had tijdens de persconferentie ook nog een boodschap voor kinderen die niet erkend zijn door hun ouders. "Denk nooit dat je een fout bent of iemand voor wie mensen zich schamen. Als je je identiteit wilt weten, is dat volkomen normaal. Mensen in mijn situatie: ga ervoor." Haar man, James O'Hare, bood haar af en toe troost door middel van een zakdoek.

Lees verder onder de foto.

De nu 52-jarige Delphine hoorde op haar zeventiende van haar moeder Sybille de Selys Longchamps wie haar biologische vader was. In die tijd had ze nog contact met Albert, op dat moment nog prins van Luik en geen koning. Die sloeg de deur dicht toen haar bestaan in 1999 in een bijzin in een biografie over Alberts vrouw koningin Paola aan het licht kwam. De hardnekkige ontkenning van haar bestaan dreef Delphine, inmiddels zelf getrouwd en moeder van twee kinderen, tot een procedure tegen haar vader.

In het interview met LeSoir zegt ze: "Ik was altijd een beetje schandalig, de vuile was, de onruststoker. Dankzij het rechtssysteem dat mij gelijk heeft gegeven, dat heeft bevestigd dat ik juist heb gehandeld, is het alsof ik nu echt kan leven. Ik besta. En bovenal heb ik bestaansrecht", aldus Delphine in een terugblik op de vele jaren van juridische strijd.

"Toen ik ermee begon, was ik totaal ontredderd. Ik had nooit gedacht dat het zover moest komen. Ik dacht steeds dat Albert een gebaar zou maken, dat hij zou zeggen dat het misschien een goed idee zou zijn om contact te hebben, om te zien hoe we er samen uit konden komen", vertelt Delphine. "Maar in ons laatste telefoongesprek zei hij dat ik niet zijn dochter was. Dat deed me besluiten om naar de rechter te stappen. Dat die zou uitmaken of ik gelijk had of niet."

DNA-test

Een door de rechter afgedwongen DNA-test gaf koning Albert echter geen keuze meer en in januari liet hij weten inderdaad de vader van Delphine te zijn. Maar enige band was er niet, voegde hij er koeltjes aan toe. Dat leidde ertoe dat ze haar eisen opschroefde en om gelijke behandeling vroeg met haar halfbroers en halfzus, inclusief titel en predicaat 'koninklijke hoogheid'. Al die eisen werden door het hof toegekend. "Daarmee is het klaar. Ik kan iedereen die nu nerveus is geruststellen: ik vraag niets meer."

Na een jarenlange strijd met haar vader kreeg Delphine afgelopen donderdag eindelijk haar gelijk. Ze mag zichzelf nu prinses noemen en krijgt daarmee een koninklijke titel. Delphine neemt ook de achternaam van haar vader aan. Ze verruilt haar oude naam 'Boël' voor die van haar vader, 'van Saksen-Coburg'. Ook haar kinderen krijgen een koninklijke titel.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--