Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is de (ongehuwde) prinses Irene van Griekenland?

9 april 2024 · Leestijd 3 min

Prinses Irene, de zus van de Griekse koning Constantijn (1940-2023) en koningin Sofia van Spanje. Door het koningschap staan haar broer en zus een stuk meer in de schijnwerpers. Ondanks dat prinses Irene ongetrouwd bleef, heeft ze alles behalve een oninteressant leven. Tijd om haar eens in de schijnwerpers te zetten.

Prinses Irene wordt op 11 mei 1942 geboren in Kaapstad. Haar ouders, koning Paul en koningin Frederika van Griekenland, leven op dat moment in ballingschap in Zuid-Afrika. Zoals gezegd heeft Irene een broer en een zus. Haar broer Constantijn (1940-2023) volgt zijn vader op als koning van Griekenland. Irene's zus Sofia trouwt met Juan Carlos en wordt koningin van Spanje. Prinses Irene staat een stuk minder in de schijnwerpers dan haar broer en zus en de kans is groot dat je haar daarom ook niet zo goed kent.

Op onderstaande foto staat prinses Irene (rechts) met haar ouders, broer en zus.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verhuizing naar India en Spanje

In de jaren '70 wordt Irene's broer Constantijn afgezet als koning van Griekenland. Om deze reden moet de koninklijke familie het land verlaten. Prinses Irene, die altijd ongehuwd is gebleven, verhuist met haar moeder Frederika naar India. Wanneer de koningin in 1981 komt te overlijden, besluit Irene in Spanje te gaan wonen. Daar komt de prinses er niet alleen voor te staan, want ze trekt in bij haar zus Sofia in een appartement in het Zarzuela Paleis in Madrid. In 2018 besluit de ministerraad om Irene een Spaans paspoort te verlenen. Om deze reden geeft de prinses haar Griekse nationaliteit op.

Lees verder onder de foto.

sofia_irene_2024
Koningin Sofia en prinses Irene hebben een hechte band.

Familiemens

Prinses Irene gaat niet zomaar bij koningin Sofia wonen, want de zussen hebben een goede band. Regelmatig zien we de twee samen tijdens openbare gelegenheden zoals bruiloften en uitvaarten. Onlangs waren Sofia en Irene nog samen te zien bij een herdenking voor hun overleden broer, en tijdens verschillende Spaanse activiteiten rondom Pasen. Naar verluidt is prinses Irene een echt familiemens en een liefdevolle tante van onder anderen koning Felipe. Dat blijkt ook wel uit de vakantiefoto's van de Spaanse royals, aangezien Irene regelmatig meereist naar Mallorca.

Lees verder onder de foto's.

sofia_irene
Koningin Sofia en prinses Irene trekken er regelmatig samen op uit.
spaanse royals_mallorca
Vakantie op Mallorca, zomer 2022.
leonor_irene_letizia
Prinses Leonor, prinses Irene en koningin Letizia.

Liefdadigheid

Prinses Irene heeft waardevol gebruik gemaakt van haar titel, want ze heeft zich veelvuldig ingezet voor liefdadigheid. Vooral de kwetsbaren uit de samenleving, zoals kinderen, ouderen en mensen met een handicap, kunnen rekenen op haar steun. Verder maakt Irene zich hard voor kunst en cultuur. Haar goede werk is niet onopgemerkt gebleven, want de prinses heeft meerdere onderscheidingen ontvangen.

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--