Prinses Laurentien vertelt over haar passie: 'Voor mij is taal alles'
Onlangs lanceerde prinses Laurentien de Dag van de Taalschat om op deze manier het belang van taalverwerving onder de aandacht te brengen. Tijdens deze dag las Laurentien voor op een basisschool in Den Haag, maakte ze een wandeling met de kinderen om uiteindelijk met hen een 'taalschat' te vinden. Aan het einde van de dag spraken wij de prinses over dit onderwerp. Lees het interview met Laurentien hieronder.
Geen reden voor een feestje
"Stichting Lezen en Schrijven bestaat twintig jaar, u bent de oprichter ervan, maar u ziet het niet echt als een hoogtepunt heb ik begrepen." "Nee, dat klopt. Je bent opgericht om een probleem op te helpen lossen en je moet na twintig jaar constateren dat het probleem eigenlijk alleen maar groter wordt. Dat wil niet zeggen dat de inspanningen er niet toe doen, maar het moet ons wel aan het denken zetten dat we nog meer inspanningen nodig hebben voor laaggeletterdheid. Maar ook dat je echt bij het begin moet beginnen, en dat is waar Taalschatten over gaat."
Lees verder onder de foto.
Eerste duizend dagen
"U heeft de Dag van de Taalschat gelanceerd, wat houdt dit precies in?" "Het gaat om aandacht voor het belang van taalverwerving in de eerste duizend dagen van het leven van een kind. Dat begint met minimaal vijf maanden tot twee jaar. Daar [in die periode red.] is de taalverwerving. Dus daar worden de hersenen geactiveerd om te leren wat taal en communicatie is. Daarna kun je pas van ontwikkeling spreken. Die eerste duizend dagen is een soort ondergeschoven kindje, want we weten eigenlijk niet hoe je taal tot je krijgt en hoe je dat ontwikkelt. Als niemand het weet, kun je er ook niks aan doen."
Lees verder onder de foto's.
Taal is de passie van prinses Laurentien
"U zet zich al heel lang in. Waar komt de passie vandaan dat u dit wil blijven doen?" "Voor mij is taal alles. Taal is een manier om je gevoelens te uiten, je gevoelens te begrijpen en om contact te leggen. Taal is ook plezier, liefde en aandacht. Taal is niet iets abstracts of iets wat je moet doen. Taal is waardoor wij dit gesprek kunnen hebben en daar gaat het om. Zonder die taal heb je ook geen gemeenschap en dus ook geen samenleving. Daarom heb ik inderdaad een passie."
Lees verder onder de foto.
Basis van het succes
"Heeft u een advies voor de ouders?" "Het allerbelangrijkste in die eerste duizend dagen is om interactie te hebben met je kind zoals praten, aanwijzen en liedjes zingen. Dat kost geen geld, want je kunt alles aanwijzen en een woord geven. Op dat moment worden de hersenen gestimuleerd. Later, als je leert lezen en schrijven, kun je die letters pas klikken in dat beeld wat je ooit hebt gekregen in je hele jonge jaren, maar dat moet je wel weten. Taal is de basis van het succes van ieder kind."
Lees verder onder de foto.
Prinses Laurentien in Japan
"U heeft zelf in Japan gewoond, dus u weet hoe het is om een vreemde taal te leren. Kunt u daar wat over vertellen?" "Het is heel bevreemdend om in een land te wonen waar je de letters en de taal niet snapt. Toch stimuleert dat iets anders in je hersenen, dat herinner ik me nog wel van meer dan veertig jaar geleden. Dat je dan toch probeert om contact te maken. Wij zijn nu eenmaal sociale wezens, dus je gaat toch op zoek naar manieren om te verbinden en toch dat ene woord te leren. Taal is ook helpen ontdekken wat je nog niet weet."
Lees verder onder de foto.
Kinderen spreken Frans
"Uw eigen kinderen zijn opgegroeid in België. Zijn zij ook meertalig opgevoed?" "Ja, zeker! Het Frans is echt een onderdeel van wie ze zijn. Je ziet ook, heel interessant, dat kinderen die met twee talen worden opgevoed, een andere mimiek hebben. Ze zijn toch een beetje anders als ze de ene of de andere taal spreken. Je ziet dat het Frans nog steeds een onderdeel van hun leven is."
Lees verder onder de foto.
Niet denken in doelgroepen
"Denkt u dat de meertalige opvoeding uw kinderen helpt, nu ze allemaal in het buitenland studeren?" "Ik hoop natuurlijk dat al dat voorlezen van mijn man en mij heeft opgeteld. Maar juist ook over die interactie, had ik maar alle informatie gehad toen de kinderen klein waren, je weet het niet. Dus dit verhaal van Taalschatten gaat ook wel echt over alle kinderen en alle gezinnen. Niet denken in doelgroepen of in kwetsbare groepen. Nee, dit gaat over iedereen."
Beeld: ANP, Blauw Bloed - Thijs van der Giessen, RVD, Eloise van Oranje.