Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Laurentien krijgt buikpijn van kinderarmoede

8 februari 2020 · Leestijd 2 min

Prinses Laurentien zet haar schouders onder de aanpak van kinderarmoede in Nederland. In ons land leven volgens de Alliantie Kinderarmoede 378.000 kinderen, een op de negen, onder de armoedegrens. "Ik krijg er buikpijn van dat het het probleem niet meteen is opgelost. Als je met kinderen praat en hun gevoelens absorbeert, wil je niets liever dan een toverstok", vertelt Laurentien in het AD.

Kinderen schamen zich voor armoede in hun gezin, weet Laurentien op basis van gesprekken met kinderen. "Armoede gaat om veel meer dan geld. Het gaat erom dat je opgroeit in armoede, dat je je schaamt dat je minder bent dan anderen, dat je moet liegen tegen je vriendjes. Dat je smoesjes moet verzinnen naar je vrienden, omdat er geen geld is om naar de film te gaan. Een jongetje dat zei: ik zou wel voetbalschoenen willen hebben, maar ik durf het aan mijn ouders niet te vragen. Dat is een verstoring van de verhoudingen. Dat stemgeluid is waar we naar moeten luisteren."

Mede-oprichter Alliantie Kinderarmoede

Prinses Laurentien is mede-oprichter van de in maart opgerichte Alliantie Kinderarmoede, waarin negentig partners samenwerken om kinderarmoede op te lossen. Komende week start een landelijke actie, die begint in Zuid-Holland en op zaterdag 17 oktober eindigt met een slotmanifestatie in Den Haag. Laurentien: "We beginnen op 11 februari met een zevental regionale Publieksacademies Kinderarmoede met als doel om samen iets tegen kinderarmoede te doen. Gemeenten, scholen, maatschappelijke organisaties, bedrijven tot inwoners zelf: iedereen kan bijdragen." Laurentien draagt bij aan de regionale bijeenkomsten in de vorm van een videoboodschap.

Het doel van de Alliantie Kinderarmoede is een kinderarmoedevrij Nederland in 2030.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--