Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Mabel over ingenieursprijs: "Ontzettend leuk dat het gedachtegoed van mijn man wordt doorgezet"

19 maart 2021 · Leestijd 3 min

Prinses Mabel en haar schoonmoeder prinses Beatrix reikten woensdag in Gorinchem de Prins Friso Ingenieursprijs uit. De prijs - een eerbetoon aan de in 2013 overleden prins Friso - betekent veel voor prinses Mabel, zo vertelde zij aan Blauw Bloed. "Het gedachtegoed van mijn man was dat ingenieurs ertoe doen. Dat moet meer aandacht krijgen. Het is ontzettend leuk dat dat op deze manier doorgezet kan worden."

Bijzonder, noemt prinses Mabel het feit dat de uitreiking van de Prins Friso dit jaar niet fysiek, maar virtueel is. "Mijn schoonmoeder en ik hebben toen deze prijs gecreëerd werd besloten dat we er elk jaar bij zouden zijn. Dat is tot nu toe gelukt. Ook dit jaar, maar dan wel virtueel. Dat was eventjes raar, ook omdat we op deze manier niet de finalisten en hun achterban persoonlijk konden feliciteren. Maar het is fantastisch dat we dankzij de huidige technologie er toch bij konden zijn."

De Prins Friso Ingenieursprijs is een initiatief van het Koninklijk Insitituut van Ingenieurs (KIVI), en wordt sinds 2015 uitgereikt. Prins Friso was zelf ingenieur en lid van het KIVI. Dit jaar viel de prijs in handen van David Fernandez Rivas van de Universiteit Twente. 

Eerbetoon

De prijs is een eerbetoon aan prins Friso en dat betekent veel voor prinses Mabel. "Mijn man was ingenieur, maar niet het type waar mensen vaak aan denken bij een ingenieur. Iemand die hele slimme dingen bedenkt op een stoffig zolderkamertje, wat heel abstract blijft en waar niks mee gebeurt. Mijn man stond middenin het leven, was zeer ondernemend en begaan met de maatschappelijke problematiek. Hij gebruikte zijn wetenschappelijke en technologische kennis om op allerlei terreinen maatschappelijke problemen aan te pakken. Bijvoorbeeld op het gebied van medische vraagstukken, voedselvoorzieningen of landbouw."

Prinses Mabel en prinses Beatrix vinden het heel mooi dat de prijs ingenieurs die op eenzelfde manier werken, op deze manier aandacht krijgen. "Ingenieurs die niet alleen hele slimme dingen bedenken, maar ook nog eens relevant zijn voor de mensheid en helpen om concrete problemen op te lossen. Mensen met een persoonlijkheid. Het gedachtegoed van mijn man was dat ingenieurs ertoe doen. Dat moet meer aandacht krijgen. Het is ontzettend leuk dat dat op deze manier doorgezet kan worden."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer van dit interview zien? Kijk dan zaterdag naar Blauw Bloed, 19.50 op NPO2.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--