Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margriet bezoekt SOS Kinderdorpen in Oostenrijk

9 juli 2021 · Leestijd 3 min

Prinses Margriet heeft woensdag en donderdag een tweedaags werkbezoek aan SOS Kinderdorpen in Oostenrijk gebracht. De 78-jarige prinses bezocht verschillende projecten, waaronder een kinderdorp en een project waar jonge vluchtelingen onder begeleiding wonen en werken aan het opbouwen van een nieuw bestaan.

De tante van koning Willem-Alexander is als beschermvrouwe bijna veertig jaar betrokken bij de organisatie. In 1984 besloot de prinses zich te verbinden aan SOS Kinderdorpen na een bezoek aan SOS projecten in het Oostenrijkse Salzburg.

In de afgelopen dagen bezocht prinses Margriet in Wenen een zogenaamd Urban SOS Children's Village. In dit kinderdorp wonen kinderen die om diverse redenen (tijdelijk) niet meer bij hun biologische ouders kunnen wonen. De kinderen groeien in woongroepen op in een familiale setting onder begeleiding van pedagogisch medewerkers.

"Wat zo mooi is, is dat de biologische ouders ook professionele begeleiding krijgen en worden betrokken bij het behandelplan van het kind", blikt de prinses terug op het bezoek. "Ook wordt gekeken of familiehereniging mogelijk is. Dat vind ik een hele mooie ontwikkeling. Dat is hier duidelijk heel welkom."

Lees verder onder de foto's.

Tijdens haar tweedaagse werkbezoek maakte prinses Margriet ook kennis met Abuzar (19). Hij vluchtte op zijn veertiende uit Afghanistan, kwam in Oostenrijk terecht en wordt nu door SOS Kinderdorpen ondersteund.

In Oostenrijk heeft de internationale kinderontwikkelingsorganisatie, naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, een programma opgezet dat zich richt op gevluchte alleenreizende kinderen, jongeren en families. Sommigen krijgen bijvoorbeeld een plekje in een pleeggezin en andere jongeren worden geholpen om onder begeleiding zelfstandig te wonen en een baan of studie te vinden.

Toegewijd

Als laatste onderdeel van het werkbezoek bezocht de prinses een kinderdorp net buiten Wenen dat al sinds 1956 bestaat. Hier sprak zij met moeder Elisabeth en haar kinderen. Deze toegewijde moeder zorgt al meer dan twintig jaar voor kinderen die niet meer bij hun eigen familie kunnen wonen. Prinses Margriet sprak met haar over de ontwikkelingen die SOS Kinderdorpen de afgelopen decennia heeft doorgemaakt en over het moederschap. 

Prinses Margriet bezocht eerder locaties van SOS Kinderdorpen in Ghana, China en Libanon. "We zijn ongelofelijk dankbaar voor de permanente steun van onze beschermvrouwe prinses Margriet die zich sinds 1984 met grote betrokkenheid en interesse inzet voor ons doel om meer kinderen een mooie toekomst te geven", aldus Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen. Zij reisde met de prinses mee tijdens het werkbezoek.

Bron: SOS Kinderdorpen / Foto's: Justin Nan

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--