Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margriet eert vrijwilligers met speciale medaille

8 december 2020 · Leestijd 3 min

Zesduizend vrijwilligers krijgen maandag van het Rode Kruis een speciale medaille uitgereikt als blijk van waardering voor hun inzet tijdens de coronacrisis. De symbolische uitreiking wordt gedaan door erevoorzitter prinses Margriet.

In het afgelopen jaar hebben de vrijwilligers "zich vol overgave ingezet voor de bestrijding van het coronavirus én dat doen zij nog steeds", stelt het Rode Kruis. "Deze inzet is de grootste sinds WOII en de Watersnoodramp in 1953. Daarom worden de vrijwilligers tijdens een speciale bijeenkomst in Den Haag geëerd met een herinneringsmedaille", aldus het Rode Kruis.

"Iedereen die de coronapandemie heeft meegemaakt, zal deze sowieso niet snel vergeten. Het heeft enorme impact gehad op ons leven", aldus directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis. "Velen hebben momenten van verdriet en eenzaamheid meegemaakt en ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden in deze voor velen zware periode."

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Het is van belang dat er waardering wordt uitgesproken voor mensen die zich totaal belangeloos inzetten, vaak ook nog naast hun eigen baan, en ook mensen die nog nooit zoiets hebben gedaan maar die zich door de oproep van het Rode Kruis inderdaad geroepen voelen om te helpen", zei prinses Margriet tegen het ANP. "Het is goed dat de rest van Nederland ziet wat een belangrijke functie vrijwilligers, en met name déze vrijwilligers hebben. Ze hebben er eigenlijk alles voor over. Het is echt helemaal fantastisch."

De prinses richtte zich ook tot het Caribische deel van het Koninkrijk waar Rode Kruis-vrijwilligers de afgelopen maanden onder meer hebben gezorgd dat 55.000 mensen voedselhulp kregen. "Een ongelofelijke prestatie."

Lees verder onder de foto's.

Klein gezelschap

Vanwege de coronamaatregelen was slechts een klein gezelschap toegelaten tot de tegenover het Binnenhof gelegen Galerij Prins Willem V. Er waren vier vrijwilligers uitgenodigd die symbool stonden voor de grote groep in de rest van het land. Prinses Margriet mocht de medailles niet zelf opspelden. Het onderscheiden Brabantse echtpaar Dave en Shirley Timmers speldde bij elkaar en Kevin Wolter en Peter Roozing hadden een familielid meegenomen om de medaille te bevestigen. "Een heel bijzonder moment", meende Margriet.

Ze had met verwondering en bewondering vastgesteld dat Limburger Kevin Wolter niet minder dan twaalf vrijwilligerfuncties bekleedde. Zo had hij een zorghotel opgezet in Roermond, vervoer verzorgd voor patiënten maar ook boodschappen gedaan. Wolter bekende dat hij geen 'nee' kon zeggen en juist heel blij werd van zijn werk voor het Rode Kruis. Het was een verhaal dat grotendeels ook van toepassing was op de andere drie. "Ik ben hele trotse erevoorzitter", aldus prinses Margriet.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--